De rechter heeft bepaald dat twee omroepmedewerkers bij RTV Oost en Omroep West werknemers zijn en geen freelancers. De omroepmedewerkers werkten via Tentoo DC&C (Directors Cast & Crew) bij de regionale omroepen. Bij FNV liggen nog meer dossiers van medewerkers die via Tentoo bij een regionale omroep werkten.
Anja Dijkman, projectleider FNV Platformwerk: ‘Wij hopen met deze uitspraak dat Tentoo en de regionale omroepen de fouten uit het verleden herstellen en betrokkenen nabetalen, zonder dat daarvoor weer langdurige juridische procedures nodig zijn.’
De kantonrechter oordeelt dat de omroepmedewerkers functioneerden onder toezicht en leiding van de regionale omroep. Zij verrichtten volgens de rechter werkzaamheden die behoren tot ‘gewone bedrijfsarbeid’ of een ‘kernactiviteit’ van de omroep en zijn daarmee ‘ingebed in de organisatie’: ‘Het werk dat betrokkene sinds jaar en dag uitvoerde moet worden beschouwd als onontbeerlijk voor het maken van televisie zoals de regionale omroep dat doet. Telkens weer, bij iedere uitzending, zal dit werk moeten gebeuren’.
De kantonrechter zegt in de uitspraak dat het algemeen bekend is dat in de film- en televisiewereld veel zzp’ers actief zijn die op incidentele basis bij verschillende projecten betrokken zijn. Dit neemt volgens de kantonrechter niet weg dat ook een aanzienlijk aantal personen werken op een veel meer geregelde en in zekere zin vaste basis. ‘Dat via Tentoo een grote mate van vrijheid bestond bij de invulling van de werkzaamheden, maakte dit niet anders, want dit was ‘inherent aan de aard van de functie’, aldus de kantonrechter.
FNV is blij met de uitspraak van de rechter, maar vindt het daarnaast echt nodig dat de politiek snel doorpakt in de aanpak van schijnzelfstandigheid. ‘Er bestaan nog steeds evident duidelijke gevallen van schijn-zzp waarbij grote groepen werknemers onterecht als onderbetaalde schijn-zzp’er aan het werk zijn. Zolang de wet die daarvoor is niet gehandhaafd wordt, is het aantal schijn-zzp’ers via bemiddelaars enorm toegenomen, worden cao’s omzeild, worden geen premies betaald en pensioenfondsen benadeeld’, aldus Dijkman.
Regionale omroepen hebben jarenlang gebruik gemaakt van Tentoo voor het inhuren van omroepmedewerkers. De medewerkers werden niet conform de cao beloond. Ook ontvingen ze onder andere geen decemberuitkering, geen doorbetaalde vakantiedagen en -toeslag, geen bijdrage voor de ziektekostenverzekering en geen onregelmatigheidstoeslag.
De Nederlandse Arbeidsinspectie had eerder al vastgesteld dat Tentoo werknemers en niet-zzp’ers beschikbaar stelt aan de regionale omroepen. Desondanks moest FNV voor deze twee werknemers naar de rechter om gelijk te krijgen. Door de uitspraak hebben de medewerkers recht op een loonvordering. Er is nog geen uitspraak gedaan over de hoogte daarvan, daarover zal de rechter zich nog moeten buigen.