We hebben aangegeven dat we het niet eens zijn met de samenwerking tussen vakbond De Unie en de werkgever. Het idee was om samen cao-onderwerpen en wensen te verzamelen en niet-vakbondsleden mee te laten stemmen via een platform. Wij zijn tegen deze samenwerking omdat de belangen en rollen in het cao-proces niet gelijk zijn. Uiteindelijk willen wij meer dan de werkgever wil geven.
Iedereen kan lid worden van een vakbond en de mening van niet-vakbondsleden is belangrijk. Maar alleen vakbondsleden beslissen. Dit is wat de wet zegt. We denken ook dat er geen eerlijk spel is als een vakbond via samenwerking met de werkgever toegang krijgt tot interne communicatiemiddelen. Verder hebben we praktische bezwaren. We waren verrast door het plan van De Unie en de werkgever om samen te werken. We hebben al eerder zowel leden als niet-leden gevraagd om hun wensen voor de nieuwe cao te delen. Op basis van de cao-enquête en het arbeidsvoorwaardenbeleid van de FNV hebben we al voorstellen gedaan. Vakbond CNV heeft hetzelfde gedaan. In het plan van de werkgever en De Unie moet een nieuw proces worden opgezet om de wensen van medewerkers te verzamelen en voorstellen te maken. Dit zou zorgen voor onnodige vertraging.
Gelukkig begrijpt de werkgever nu onze bezwaren tegen deze manier van samenwerken. De belangrijkste bezwaren zijn praktisch van aard. We willen op tijd klaar zijn voor de nieuwe cao, uiterlijk 1 juli. Het opzetten van een nieuw systeem helpt daar niet bij. Het is jammer dat de werkgever onze principiële bezwaren niet accepteert. De Unie komt nu zo snel mogelijk met eigen voorstellen. De werkgever gaat nu de eigen ideeën voor de nieuwe cao en de onderwerpen van de vakbonden peilen bij medewerkers. We vinden het jammer dat we niet meteen kunnen beginnen met de vernieuwing van de cao. De werkgever gaat ook het voorstel van CNV en FNV Finance voor een 32-urige werkweek vragen aan medewerkers. Veel medewerkers hebben het al druk en denken dat een dag minder werken fijn zou zijn, maar ze kunnen zich niet voorstellen hoe dit mogelijk is door de hoge werkdruk. Wij denken dat de voordelen zeker opwegen tegen de mogelijke nadelen. Het hoeft niet meteen voor de hele organisatie, maar we denken dat het goed is om er serieus mee te gaan proefdraaien.
Het functiegebouw is niet goed bijgehouden. Na 2018 zijn er weinig veranderingen geweest en de wereld, en dus ook Athora, is veranderd. De werkgever werkt samen met Hay Korn Ferry om het functiegebouw te vereenvoudigen en bij te werken. Het is belangrijk dat medewerkers zich kunnen herkennen in de functiebeschrijvingen. Tot nu toe is dit proces vooral achter de schermen gebeurd. Nu komt het bij ons, omdat het functiegebouw en het loongebouw onderdeel zijn van de cao. Medewerkers zullen worden gevraagd om hun mening te geven over hun functiebeschrijving en dagelijkse werk. De werkgever heeft een plan gemaakt met up-to-date functiebeschrijvingen en doorgroeimogelijkheden. Het opleidingsprogramma moet gekoppeld worden aan het functiegebouw. Van FNV Finance mag jij verwachten dat we goed letten op de gevolgen voor inkomen en doorgroeimogelijkheden. Het is nog te vroeg om harde conclusies te trekken. Een eerste beoordeling door Hay Korn Ferry was dat de betalingen bij Athora iets hoger zijn dan in de markt, maar dit is niet zorgwekkend. Ongeveer twintig medewerkers zouden in een te hoge schaal zitten. Dit valt mee, gezien het aantal van 800+ medewerkers en het jarenlange achterstallige onderhoud van het functiegebouw. We houden je op de hoogte.
In het sociaal plan staat een remplaçantenregeling. Dit betekent dat een medewerker die overbodig is, kan ruilen met een andere medewerker in dezelfde functie die graag wil vertrekken. In de praktijk is dit lastig. De werkgever wil ook een vrijwillige vertrekregeling invoeren. Dit voorkomt dat medewerkers gedwongen moeten vertrekken. Wij zijn meestal voor vrijwillige vertrekregelingen bij een reorganisatie, maar dit hangt af van de voorwaarden. De werkgever wil de eerstvolgende reorganisatie gebruiken als proef voor deze regeling. Wij willen dit liever goed vastleggen in het sociaal plan, zodat er een duidelijke en eerlijke regeling is. Een vrijwillige vertrekregeling heeft ook invloed op andere medewerkers in de reorganisatie. We wachten het voorstel van de werkgever af en gaan hierover in gesprek met de ondernemingsraad. We houden je op de hoogte.
De vorige strategieperiode (2020-2025) was succesvol. De nieuwe strategie, genaamd Future Fit, bouwt verder op wat we hebben bereikt. De focus ligt op klantgerichtheid, eenvoud en een cultuur van goed presteren. We zijn benieuwd naar jouw mening en hopen dat we onderdelen van de nieuwe strategie terugzien in de cao-voorstellen van de werkgever.
Dit was de update voor nu. We gaan verder op 2 april. Hopelijk zijn de voorstellen van de werkgever en De Unie dan bekend, zodat we echt kunnen beginnen met onderhandelen. Kijk ook eens op Cao Athora Netherlands - FNV.