Op maandag 24 juni jl. zijn de gesprekken over een nieuwe cao voor a.s.r. hervat. De gesprekken zaten muurvast omdat a.s.r. niet met een fatsoenlijke salarisverhoging kwam. Men wilde een cao met een langere looptijd dan één jaar. We kwamen er niet uit met a.s.r.. We waren ons dan ook aan het voorbereiden om alle a.s.r. werknemers steun te vragen voor onze inzet.
Deze week koos a.s.r. voor een andere insteek: een korte cao als voorbereiding op een cao waar naar een flinke werktijdverkorting gekeken zal worden. Die insteek vinden wij prima, maar dan moet die korte cao nog steeds voldoende inhoud hebben: we gaan niet een korte cao afspreken met niks. Natuurlijk staat er in een korte cao minder dan in een cao van één jaar. Om deze goed te kunnen beoordelen, hebben we soms een vergelijking gemaakt naar de waarde voor een eenjarige cao.
Om te kunnen vergelijken moet je kijken wat de percentages op jaarbasis zijn: 4,75% in negen maanden is 6,3% op jaarbasis. Met de minimale verhoging van € 250 gaan de lagere schalen er flink op vooruit. Omgerekend naar een jaar worden de salarissen tussen de 13% en de 6,3% verhoogd.
Natuurlijk kun je dit niet helemaal op deze manier berekenen, je hebt driekwart binnen, een vierde nog niet. Maar we hebben wel de mogelijkheid om op 1 april 2025 weer een looneis te stellen die op die datum ingaat. Bovendien krijgen veel werknemers met een maximum schaalsalaris, als gevolg van de hogere maxima van de schalen, in januari een tredeverhoging (3%). En doordat het minimale uurloon € 16 is, zijn de lagere schalen flink verhoogd.
De afspraak uit het Aegon-overgangsprotocol, dat medewerkers met een salaris boven het maximum van de salarisschaal maar de halve salarisverhoging krijgen, is niet meer van toepassing.
Tot slot hebben wij ook op andere punten de cao kunnen verbeteren. Als de teksten klaar zijn, krijgen de leden de afspraken toegestuurd en kun ze schriftelijk hun stem uitbrengen over dit akkoord met a.s.r..