Na vijf onderhandelingsrondes en een aantal informele gesprekken zijn we helaas niet tot een onderhandelingsresultaat gekomen, waar we als vakbonden achter kunnen staan. We hebben het nauwelijks over meer onderwerpen kunnen hebben dan het loon. Andere afspraken zijn ook belangrijk, maar daar was niet eens ruimte voor. Uitkomst is dat er toch weer een eindbod van de werkgevers ligt. Leden kunnen hierover stemmen.
Een eindbod betekent dat we uit zijn onderhandeld: werkgevers zijn niet bereid meer te bieden. De cao-commissie vindt het te mager en geeft daarom een negatief stemadvies. In de afgelopen periode moesten we helaas ook concluderen dat de bereidheid onder de leden om écht in actie te komen beperkt is. Dit betekent dan ook dat je voor betere afspraken ook serieus bereid moet zijn om in beweging te komen en actie te voeren in de vorm van werkonderbrekingen of een staking.
Alleen als een grote meerderheid van de leden tegen het eindbod stemt mét de bereidheid om in actie te komen, dan zullen wij de vervolgstappen hiervoor gaan zetten. In dat geval is er dan voorlopig géén cao. Want we gaan dan door middel van acties de werkgevers bewegen om weer met ons om tafel te gaan.
Maar als de meerderheid van de leden er voor kiest om het eindbod te accepteren, dan zijn dat de afspraken die voor de komende cao-periode gelden.
Op hoofdlijnen: Een cao met een looptijd van één jaar en een loonstijging van slechts 3,75% per 1 maart over het reële loon. Werkgevers hielden heel lang vast aan alleen een loonsverhoging over de (cao)schaallonen en niet over de reële lonen (het loon wat je in de praktijk elke maand verdient). Dat is berekend over heel 2025 een magere loonsverhoging van 3,13%.
Ze kunnen dit doen tot en met 31 maart 2025. Ze ontvangen hierover persoonlijk bericht.
Op basis van de uitkomst van de stemming zullen wij bepalen of wij de cao ondertekenen of niet, óf dat er genoeg animo is om in actie te komen tegen dit eindbod.
Heb je vragen over het proces of je arbeidsvoorwaarden? Neem dan contact op via meubel@fnv.nl.