'De Nederlandse Meubelindustrie zit in zwaar weer'. Het bericht vanuit de Koninklijke CBM 1,5 week voordat de meubelmakers en interieurbouwers hun stem over het cao eindbod uitbrengen. Ik heb er een weekend over nagedacht en moet concluderen: waar zijn de mensen in dit stuk?
👉 Een gezonde toekomst voor de meubelindustrie begint bij de mensen. Zonder mensen geen bedrijf. Het is cruciaal te beseffen dat de sleutel tot een duurzame toekomst niet alleen ligt in efficiëntere productieprocessen, kostenbeheersing en loonmatiging. Het ligt ook in het waarderen en versterken van werknemers die deze sector draaiende houden.
👉 Ik wil ook het belang van eerlijke lonen en goed werkgeverschap belichten, eveneens als strategische keuze voor een veerkrachtige industrie. Investeren in mensen is investeren in de toekomst. Het CBM legt de nadruk sterk op kostenbeheersing, maar laakt de werknemers te benoemen. Goede lonen zorgen voor tevreden, gemotiveerde vakmensen die zich willen blijven ontwikkelen en dragen bij aan innovatie. In plaats van té fors te snijden in arbeidskosten, moeten we investeren in scholing, vakmanschap en aantrekken van jong talent. Dat is pure noodzaak voor het voortbestaan van de sector.
👉 Innovatie door vakmanschap. De concurrentiepositie van Nederlandse meubelmakers kan niet worden versterkt door te proberen te concurreren op de laagste prijs. Daar winnen we het never nooit van lagelonenlanden. Wat ons echter wél onderscheidt, is de kwaliteit, het vakmanschap en het innovatieve vermogen van onze mensen. Door te investeren in opleiding, het boeien en behouden van (ervaren) krachten, creëren we een klimaat waarin nieuwe productietechnieken en duurzame ontwerpen tot bloei kunnen komen.
👉 Sterke lonen versterken de sector. Een hogere koopkracht door eerlijke lonen betekent bovendien dat de werknemers zelf óók consumenten zijn. Als we willen dat mensen méér besteden in de meubelbranche, moeten we ervoor zorgen dat zij zich dat ook kunnen veroorloven. Het idee dat loonmatiging leidt tot concurrentievoordeel is een mythe die op lange termijn juist schadelijk is. In plaats daarvan moet de sector de kansen grijpen die ontstaan door demografische trends, duurzaamheid en maatwerk, en hier vol op inzetten.
👉 Samen werken aan een duurzame industrie. De toekomst van de Nederlandse meubelindustrie ligt in brede samenwerking, innovatie en goed werkgeverschap. De werknemers zijn de drijvende kracht achter de creativiteit en kwaliteit waar Nederland om bekend staat. Door hen officieel (via de cao!) de waardering en beloning te geven die ze verdienen, bouwen we samen aan een toekomst waarin de Nederlandse meubelindustrie niet alleen overleeft, maar ook floreert.
Het is tijd voor een nieuwe koers: investeren in mensen is investeren in de toekomst!