Eens in de 5 jaar, in een lustrum jaar - een jaar dat eindigt op een 0 of een 5 - kán 5 mei een vrije dag zijn. Dit jaar valt 5 mei op een maandag. In de cao’s die tot de sector Bouwen & Wonen behoren, zijn hier afspraken over gemaakt. Ben jij dit jaar op 5 mei vrij? Je bekijkt het hier.
Op 5 mei is er elke 5 jaar sprake van een vrije dag, dus ook dit jaar.
Je bent dit jaar op 5 mei vrij, maar je betaalt deze dag zelf. Dit is afgesproken in de cao: "Dit jaar (2025) is 5 mei een nationale feestdag. In dat geval is 5 mei een collectieve roostervrije dag. De werknemer behoudt gedurende deze dag recht op het loon als bedoeld in artikel 639 lid 1 BW. Dit betekent verplichte opname van een roostervrije dag." Uiteindelijk betaal je als werknemer de dag dus zelf!
In verband met de herdenking van de bevrijding van Nederland geldt 5 mei met ingang van het jaar 2000 eens in de vijf jaar als doorbetaalde vrije dag, dus dit jaar ben je op 5 mei vrij.
In art. 8A1 lid 2 sub c van de cao Bikudak staat dat eenmaal in de vijf jaar 5 mei zal worden vastgesteld als roostervrije dag. Dit gebeurde voor het eerst in 2020, dus zal dit jaar weer het geval zijn. Je hebt dus een doorbetaalde vrije dag.
Voor de cao Bouw & Infra geldt dat het 5-jaarlijks een doorbetaalde vrije dag is. In 2025 is dat het geval.
In verband met de herdenking van de bevrijding van Nederland geldt 5 mei eens in de vijf jaar (lustrumjaren) als een doorbetaalde vrije dag.
Eens in de vijf jaar (het lustrumjaar, dit jaar dus) is 5 mei een vrije dag. Bij de komende cao onderhandelingen wordt ons voorstel om aan te sluiten bij het advies van de Stichting van de Arbeid aan cao-partijen om het ieder jaar een vrije dag te laten zijn.
Elke 5 jaar, in een lustrumjaar, is 5 mei een doorbetaalde vrije dag, zo is afgesproken in de cao.
Eénmaal in de vijf jaar heb je vrij op Bevrijdingsdag , dus ook dit jaar.
Dit lustrumjaar, 2025, is in de cao afgesproken dat je vrij bent.
Op Nieuwjaarsdag, Paasmaandag, Hemelvaartsdag, Pinkstermaandag, de beide Kerstdagen de dag die door de overheid als Koningsdag wordt aangewezen alsmede 5 mei in lustrum jaren, wordt, bijzondere omstandigheden daargelaten, niet gewerkt. Voor zover deze dagen niet op zondag vallen, wordt het inkomen over de verzuimde werktijd op deze dagen doorbetaald. Kortom: een doorbetaalde vrije dag dit jaar.
In lustrumjaren, dit jaar dus, wordt 5 mei op Nationale Bevrijdingsdag niet gewerkt en wordt je gewoon doorbetaald. Bij de komende cao onderhandelingen wordt ons voorstel om aan te sluiten bij het advies van de Stichting van de Arbeid aan cao-partijen om het ieder jaar een vrije dag te laten zijn.
(Nawerking cao, cao wordt niet meer afgesloten.)
In verband met de herdenking van de bevrijding van Nederland geldt 5 mei met ingang van het jaar 2000 eens in de vijf jaar als doorbetaalde vrije dag.
Om de 5 jaar is 5 mei een nationale feestdag. Ook dit jaar. Dit betekent dat je niet een van jouw vakantiedagen hoeft op te nemen.
In lustrumjaren komt de vrije dag ter viering van de nationale Bevrijdingsdag ten laste van de werkgever. Oftewel een doorbetaalde vrije dag.
Volgens de schilders-cao is 5 mei géén erkende feestdag. Je zult als werknemer dus moeten werken of een verlofdag opnemen.
Bij Tentoonstellingsbedrijven (TTB) is 5 mei als feestdag (eens in de 5 jaar) opgenomen in de cao en dus een betaalde vrije dag. Zo ook dit jaar.
Voor de cao Timmerindustrie geldt dat 5 mei eens in de 5 jaar een betaalde vrije dag is.
In lustrumjaren komt de vrije dag ter viering van de nationale Bevrijdingsdag ten laste van de werkgever. Oftewel een doorbetaalde vrije dag.
Heb je een doorbetaalde vrije dag deze 5 mei? Geniet er maar van. De volgende keer dat 5 mei in een lustrumjaar op een doordeweekse dag valt, is pas in 2045!