Op 29 januari troffen cao-partijen elkaar voor de vijfde keer om te praten over een nieuwe cao Woondiensten. Dit nadat vakbonden het overleg voor onbepaalde tijd hadden geschorst.
Tijdens het overleg van half december stelden werkgevers vakbonden voor de keuze:
Het zou hierbij gaan om een cao voor 2 jaar. De eindejaarsuitkering zou in deze 2 opties beide jaren (niet pensioengevend) met een stapje van 1% groeien.
Vakbonden besloten vervolgens de onderhandelingen voor onbepaalde tijd te schorsen en eerst met jullie in gesprek te gaan. Dat gebeurde bij de FNV in een viertal online CAO-cafés. En ook de andere vakbonden organiseerden online bijeenkomsten. De opkomst was groot.
Belangrijkste conclusie van de terugkoppeling aan werkgevers: vakbonden maken géén keuze uit de 2 opties die werkgevers hen geboden hebben. Zij stellen er een nieuw scenario tegenover. De FNV kiest, met de andere bonden, voor:
Janneke Waage, FNV onderhandelaar aan de cao-tafel: Wij willen afspraken maken in een cao voor maximaal 12 maanden. Afspraken die niet gebaseerd zijn op het tegen elkaar uitspelen van generaties maar die uitgaan van het belang dat de sector heeft bij kwalitatief goed personeel. Medewerkers die gezond en gemotiveerd aan het werk kunnen zijn. Met de opgave die er ligt hebben werkgevers daar groot belang bij. Het kan dus niet zo zijn dat alleen werknemers daar de rekening voor betalen!
Naast deze onderwerpen liggen ook andere voorstellen nog gewoon op tafel.
Bij de diverse onderwerpen kun je dilemma’s onderscheiden. De keuzes die je daarin maakt hebben consequenties. Zo kun je bijvoorbeeld de eindejaarsuitkering niet ‘verkopen’ als loon als deze niet pensioengevend is. Of zeggen dat deze ‘marktconform’ is, daar waar in onze referentiegroep de eindejaarsuitkering overal én hoger én pensioengevend is.
Op dit moment lijken werkgevers in het overleg alles te relateren aan loonruimte. Maar in de ogen van vakbonden is dat te kortzichtig. “Je kunt wel zeggen dat je ‘goed werkgeverschap’ hoog in het vaandel hebt. Maar hoe ziet dat er dan uit? Welke rol heeft de collectieve arbeidsovereenkomst, die de cao is, daar dan in? En wat voor inhoud wil je geven aan een term als ‘gelijk speelveld’?”, vraagt Janneke zich af. Vakbonden vinden het belangrijk dat ook werkgevers hierin duidelijk zijn. Wat is hún visie? Wat is hún standpunt ten aanzien van een aantal zaken? Die duidelijkheid kwam er gisteren (nog) niet. Werkgevers vroegen vakbonden juist hun verhaal nóg concreter te maken.
Op 5 februari praten cao-partijen verder.
Hier zie je de vlog van Janneke na de vijfde onderhandelronde.