Nadat wij én werkgevers tijdens de eerste onderhandelronde onze voorstellen voor een nieuwe cao Interieurbouw en Meubelindustrie hebben toegelicht, gingen we tijdens de tweede ronde op 13 november, dieper in op het loongebouw.
Loon is voor de werknemers het belangrijkste onderwerp en daarin zit een grote kloof tussen waar wij op inzetten en wat werkgevers willen bieden. Werkgevers erkennen wel dat het loongebouw niet meer passend is. De onderhandelaars namens werkgeversorganisatie CBM zeggen helaas met de handen op de rug te moeten onderhandelen. Met andere woorden het blijft bij een loonbod dat onredelijk laag is; bij een cao voor 2 jaar 2,5% per 1 maart 2025 en 2026. Dat is op jaarbasis slechts 2,1%
Door snelle stijging van het minimumloon (€ 14,06 per 1 januari 2025) zijn de laagste schalen ingehaald en in de buurt van het minimumloon terecht gekomen. Als FNV vinden we dat € 16 als een uurloon, minimaal nodig voor een leefbaar inkomen. Daarom willen we dit als basis in het loongebouw in de cao. Dat heeft ook effect op de hogere schalen. Als we het eens worden over een verbeterd loongebouw, dan kan daarna de loonsverhoging (voorstel FNV 7% ) worden besproken. Ook willen we dat het jeugdloon vanaf 18 jaar vervalt en dat dan de normale loonschalen gelden.
In de nu geldende cao staat al een straf op regelmatig ziek zijn. Vanaf de 3e ziekmelding mag je werkgever je 90% van je loon betalen. Ook bij de volgende ziekmelding. Dat vinden wij geen goede aanpak. Daarom hebben we afgelopen jaren geprobeerd dit uit de cao te halen. Dat wilden de werkgevers niet. Ze komen nu zelfs met een zwaardere strafmaatregel. Hun voorstel: “vanaf de 2e ziekmelding of vaker kan de werkgever het inkomen naar 70% zetten gedurende maximaal 4 weken. Chronische ziekte en ziekte als gevolg van een arbeidsongeval zijn hiervan uitgesloten.” Een ziek voorstel wat ons betreft.
Werkgevers stellen voor om meer te werken als het druk is en wat minder als het rustig is. Uit onze enquête is al duidelijk geworden dat vrijwel niemand van de werknemers dat ziet zitten. Bij modern werkgeverschap zorg je voor een goede werk/privébalans en een goede planning. Als dat op orde is dan willen werknemers best wel eens overwerken en in overleg wat tijd voor tijd opnemen.
Op 26 november is de volgende onderhandelingsronde. Deel intussen dit bericht met collega’s en praat er over. Laat intussen weten wat je er van vindt via meubel@fnv.nl of in de WhatsAppgroep.
Je kunt ook via de WhatsAppgroep op de hoogte blijven en je mening geven.
Wil jij een goede cao Interieurbouw en Meubelindustrie met daarin afspraken over arbeidsvoorwaarden en werk-issues die jou aan het hart gaan? Word lid of deel dit bericht met je collega’s en laat ze niet langs de kant staan maar maak ze lid! Want met een grote groep leden hebben we meer invloed aan de onderhandelingstafel. Samen krijgen we die cao voor elkaar! En mooi meegenomen: wordt jouw collega lid, dan ontvang jij als dank 10 euro van ons. Ga naar fnv.nl/anderlidmaken.