Om gezond en gemotiveerd aan het werk te blijven, ook wel duurzame inzetbaarheid genoemd, is er voor jou (en al jouw collega’s) een ‘individueel budget’ dat je kunt gebruiken. Met dit budget krijg je als werknemer een steuntje in je rug om te investeren in jouw eigen duurzame inzetbaarheid.
Bij DI is het doel te zorgen dat je veilig werkt, gezond blijft en met plezier naar je werk gaat. Maar bijvoorbeeld ook dat je als werknemer de mogelijkheid krijgt om je te blijven ontwikkelen in je loopbaan. En dat je je bijvoorbeeld kunt laten omscholen als jouw huidige functie niet meer bij je past.
Duurzame inzetbaarheid lijkt misschien vooral belangrijk op latere leeftijd, wanneer je merkt dat 20 jaar stratenleggen toch wel gevolgen heeft gehad voor je knieën. Maar het is juist belangrijk dat je op jonge leeftijd al op een gezonde en veilige manier werkt, om te voorkomen dat je later (of nu al) in de problemen komt.
Om duurzame inzetbaarheid te stimuleren, heeft iedere werknemer in de bouw en infra, zowel bouwplaatsmedewerkers als UTA-werknemers, beschikking over een potje: het individueel budget. Je kunt hiermee bijvoorbeeld investeren in een opleiding of een abonnement op de sportschool nemen. Maar je kunt dit ook inzetten om extra verlof- en/of verzuimdagen of een langere vakantie op te nemen.
Het individueel budget voor bouwplaatsmedewerkers wordt door werkgevers verplicht in het Tijdspaarfonds gestort. UTA-werknemers mogen hier vrijwillig aan meedoen. Als je er als UTA-werknemer voor kiest om geen gebruik te maken van het Tijdspaarfonds, wordt het bedrag tegelijk met jouw salaris uitgekeerd.
Het individueel budget bestaat uit 3 onderdelen: (vrije) dagen, vakantietoeslag en duurzame inzetbaarheid.
Hoewel het individueel budget 3 bestedingsdoelen heeft, is het goed je te realiseren dat het één pot geld is. Het is dus mogelijk om het geld dat je voor het ene doel gekregen hebt, in te zetten voor een ander doel.
Je bepaalt zelf wanneer, hoeveel en welk saldo je wilt laten uitbetalen. Het saldo van Vakantietoeslag en Dagen ontvang je jaarlijks in mei, maar je kunt ook een tussentijdse uitbetaling aanvragen. Het saldo Duurzame Inzetbaarheid ontvang je alleen als je het opvraagt.
Als bouwplaatsmedewerker kun je het uitbetalen van het saldo aanvragen bij de vakbond, hiervoor hoef je geen lid te zijn van de vakbond. Bij de FNV kun je deze aanvraag online regelen via een online formulier. Ben je UTA’er? Dan regel je jouw uitbetaling via Mijn Tijdsparen.