Op bouwplaatsen in Brabant en Limburg voeren bouwvakkers donderdag rond de schaft actie. Zij vragen in Kaatsheuvel, Schijf (bij Rucphen) en Maastricht met grote spandoeken aandacht voor een blijvende en betere zwaarwerkregeling (RVU). Ook informeren ze collega's over de regeling.
Met deze Regeling Vervroegde Uittreding kun je eerder stoppen met werken als je zwaar werk hebt. Alleen is dit nu nog een tijdelijke regeling. Dat moet veranderen, vindt de FNV.
Peter van der Put, bestuurder FNV Bouwen & Wonen: ‘We zijn er trots op dat we al 4 jaar een zwaarwerkregeling hebben in de bouw. En we zijn er blij mee dat de werkgevers in de bouw deze regeling willen verlengen, zoals afgesproken is in de laatste cao. Maar die verlenging komt er helemaal niet als de centrale werkgevers verenigd in VNO NCW en de overheid onze oproep tot verlenging blijven negeren. Dan blijft de bouw ondanks de afspraak in de cao met lege handen achter. We verwachten van Bouwend Nederland dat zij als lid van VNO NCW daar helder maken wat nodig is.’
Ook moet de overheid het aantrekkelijker maken voor bouwbedrijven om mee te doen aan de zwaarwerkregeling. Nu mogen werkgevers maximaal € 2.182 bruto per maand uitkeren aan werknemers die eerder stoppen. Wie meer betaalt, krijgt een boete. Dit bedrag moet omhoog zodat bedrijven meer mensen eerder kunnen laten uittreden.
Tot slot vindt de FNV dat de cao-partijen - vakbonden en werkgevers dus - moeten bepalen wat zwaar werk is. Zij weten het beste wat zwaar werk is en in welke sectoren en beroepen dit het meeste voorkomt.
Piet Rietman, dagelijks bestuur FNV: ‘Wij komen nu in actie, maar eigenlijk moeten politiek en werkgevers dat doen. Het mag niet zo zijn dat je nu zwaar werk doet en pas met pensioen kunt als je ziek en versleten bent. Dan valt er weinig te genieten van je oude dag. Onze acties zijn nog vriendelijk van toon, maar dat kan veranderen als Den Haag en werkgevers blijven weigeren om de zwaarwerkregeling voor vele duizenden mensen te verlengen en verbeteren.’
De zwaarwerkregeling is afgesproken in het pensioenakkoord van 2019. Sindsdien hebben al meer dan 3.000 mensen gebruik gemaakt van de regeling. Dat is al meer dan de helft van het aantal mensen dat er recht op heeft. Dat laat zien dat er grote behoefte is aan de regeling.
De acties in Kaatsheuvel, Schijf en Maastricht zijn er drie in een reeks de komende tijd op bouwplaatsen in het hele land. Zo laten bouwvakkers zich binnenkort ook zien en horen in onder meer Loppersum (27 maart), Heerhugowaard (3 april), Den Haag (9 april) en Nijmegen (15 april).