De overheid heeft in 2016 de maximale duur verkort van de WW- en loongerelateerde arbeidsongeschiktheidsuitkering (WGA). De FNV vindt een uitkering van maximaal 2 jaar te kort.
Daarom hebben we met jullie instemming (tijdens een eerdere ledenpeiling) afspraken gemaakt over de reparatie aan de cao-tafel. Die reparatie is vastgelegd door oprichting van de Stichting PAWW (= Private Aanvulling WW en loongerelateerde WGA).
Samen met je collega’s neem je met ingang van 1 oktober 2019 deel aan de PAWW. Helaas geldt deze regeling alleen voor mensen die vanaf 1 oktober 2019 werkloos zijn geworden. De PAWW voorziet in een private, aanvullende uitkering die ingaat na afloop van je mogelijke wettelijke WW- of loongerelateerde arbeidsongeschiktheidsuitkering (WGA).
Bekijk ook de video:
De WW- en de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WGA) zijn nu anders opgebouwd. De periode dat je recht hebt op deze uitkeringen is korter geworden. Werk je langer dan 10 jaar, dan bouw je boven die 10 jaar in plaats van een maand nog maar een halve maand op per gewerkt jaar.
De maximale duur van de uitkeringen is 24 maanden geworden. Voorheen was dit 38 maanden. De PAWW repareert en verlengt die periode door een aanvullende verzekering voor werknemers.
Johan is 49 jaar oud en werkt vanaf zijn 19e jaar. Hij is 30 jaar aan het werk en wordt werkloos. In de oude situatie zou hij 30 maanden WW krijgen. In de nieuwe situatie wordt dit anders: (10 x 1) + (20 x 1 /2) = 20 maanden WW. Johan krijgt dus 10 maanden minder lang WW. Die 10 maanden repareert de PAWW.
Werknemers- en werkgeversorganisaties hebben afgesproken dat werknemers de PAWW-bijdrage betalen. Je werkgever is verantwoordelijk voor afdracht van jouw bijdrage aan Stichting PAWW. De stichting beheert de kas en verzorgt de uitkeringen.
Als bij je nieuwe werkgever geen afspraken zijn gemaakt over de reparatie, dan kun je geen aanspraak meer maken op de PAWW. Daarom is het zo belangrijk dat wij in zo veel mogelijk cao’s de reparatie van de WW en de WGA vastleggen.