FNV onderschrijft de klimaatdoelen van Parijs. Maar door het beleid in Nederland hebben onze industriebedrijven hogere kosten dan de bedrijven in andere EU-landen. Hierdoor dreigen die bedrijven om te vallen of zijn genoodzaakt zich buiten Nederland te vestigen. Het gevolg: er verdwijnt werkgelegenheid. Wij willen industriebanen in Nederland behouden!
Elektriciteitsprijzen in Europa stijgen aanzienlijk door deelname aan het Europese emissiehandelsysteem (ETS). Dit werkt vooral kostenverhogend voor bedrijven die in hun productieproces veel elektriciteit nodig hebben. Daarom is vanuit de EU bedacht om door het ETS stijgende elektriciteitskosten te compenseren, om oneerlijke concurrentie met andere landen (vooral landen buiten Europa die deze extra kosten niet hebben) te voorkomen.
De compensatie past binnen de EU-regels voor staatssteun. Maar het compensatiebeleid verschilt per land. Het huidige Nederlands beleid geeft goede resultaten. Bedrijven die in Nederland gebruik willen maken van de compensatieregeling moeten daarvoor hun energieverbruik en CO2-uitstoot verminderen. Deze regeling stimuleert sinds 2012 dat bedrijven investeren in het verlagen van hun energieverbruik.
Maar Nederland stopt dit jaar met deze compensatieregeling, als enige van alle omringende EU-landen. Wat zijn de gevolgen daarvan? Zonder compensatie van energiekosten nemen de productiekosten toe. Dit resulteert in een hogere kostprijs. Daardoor verslechtert de concurrentiepositie en komen de bedrijfsresultaten onder druk te staan. De bedrijven zullen dan zelf grote kostenreducties doorvoeren en bedrijfsactiviteiten verplaatsen is dan een logische keuze. Dat heeft uiteraard negatieve gevolgen voor de werkgelegenheid in Nederland.
Daarnaast verwachten we dat bedrijven met minder omzet minder zullen investeren om hun energieverbruik te laten dalen. Die investeringskosten worden niet meer gecompenseerd door lagere energielasten en door een lager energieverbruik vanwege die investeringen.
Dit kan niet de bedoeling zijn van het beleid om met de compensatieregeling te stoppen. Wij vinden daarom dat deze regeling minimaal verlengd moet worden tot 2030.
Laten we samen ervoor zorgen dat wij, werknemers in de Nederlandse industrie, ons op een eerlijke manier kunnen meten met de ons omringende landen.