Dat is één. Na een kleinere actie bij de poort van het bedrijf vorige week maandag gaan de werknemers van Essity in Suameer morgen hun eerste dag staken. Zij leggen het werk 24 uur neer en voeren ’s ochtends vroeg actie bij de poort. En daar zal het niet bij blijven.
De stakers voeren actie met spandoeken en eten samen soep bij het bedrijf tussen 06.00 en 09.00 uur. Daarna gaan zij naar huis.
Edwin Martirosian, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘We hebben meer stakingen op de planning staan. Tenzij de directie natuurlijk ineens met een heel goed voorstel komt voor de salarissen en voor een zwaarwerkregeling. Tot die tijd voeren wij actie met de werknemers.’
De eerste staking komt bepaald niet uit de lucht vallen. Al een maand geleden lieten de leden van de vakbond bij Essity unaniem weten klaar te zijn voor acties. De mensen in de poetsdoekfabriek zijn dan ook flink boos. Het bedrijf wil met hen maar geen knappe cao afspreken. Op tafel liggen een slap loonbod en een beroerde zwaarwerkregeling.
Essity wil de mensen niet meer geven dan een loonsverhoging van 2% (per 1 juli dit jaar) en 2,5% in januari. Verder een uitgeklede regeling om eerder te stoppen met zwaar werk; korter en pas vlak voor hun pensioen. De FNV eist een cao voor een jaar waarin de fabrieksmedewerkers compensatie krijgen voor de hoge inflatie van de afgelopen jaren en daarbij nog 4% extra. Verder moeten de werknemers die zwaar werk doen gewoon drie jaar eerder kunnen stoppen.
Martirosian: ‘De mensen in de fabriek doen zwaar werk en willen gezond hun pensioen halen, niet pas als ze zijn versleten. Ze willen later ook nog een beetje kunnen genieten van de oude dag. Dat kan als er een goede regeling voor hen is om eerder te stoppen, niet met wat Essity in het eindbod heeft neergelegd.’
Essity is een Zweeds hygiëne- en gezondheidsbedrijf met wereldwijd zo’n 46.000 werknemers. In Nederland heeft het bedrijf vier vestigingen. In Suameer worden onder andere schoonmaak- en poetsdoeken gemaakt. Bij deze Friese vestiging werken meer dan 150 mensen.
De FNV heeft de directie dinsdag een brief gestuurd waarin de vakbond het bedrijf oproept te stoppen met de intimidatie van werknemers. Essity vraagt hen om een handtekening te zetten wanneer zij willen gaan staken. Daarnaast dreigt het bedrijf mensen die aan volgende stakingen meedoen aansprakelijk te stellen voor eventuele schade.
Staken is grondrecht
Ontoelaatbaar en zeer zorgelijk, vindt de vakbond. Ongeacht of werknemers een handtekening hebben gezet of niet mogen zij altijd tot het laatste moment besluiten of zij zich bij de staking aansluiten. Staken is bovendien een grondrecht, de werkgever mag dit niet belemmeren. Daarbij kan het bedrijf individuele werknemers niet aansprakelijk stellen die gehoor geven aan de stakingsoproep van de FNV.
Een heel verkeerd signaal
Martirosian: ‘Met dit soort praktijken drijft Essity het cao-conflict onnodig op de spits. Dit is een heel verkeerd signaal aan de mensen op de fabrieksvloer. Na de stakingen zal iedereen ook weer met elkaar moeten werken.’