Vrijdag 27 september presenteert vakbond FNV een mission statement voor een discriminatievrije generatie. Met daarin concrete stappen om discriminatie op de arbeidsmarkt aan te pakken. Rabin Baldewsingh, Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme, zal het statement vanmiddag officieel in ontvangst nemen.
Op 1 oktober viert Nederland Diversity Day, een dag waarop diversiteit in de samenleving centraal staat. Bas van Weegberg, lid Dagelijks Bestuur FNV: ‘Hoewel de FNV dit initiatief volledig steunt, vragen wij tegelijkertijd aandacht voor een onderliggend en hardnekkig probleem: arbeidsmarktdiscriminatie. Daarom lanceren we vandaag onze strategie en plannen voor het realiseren van een inclusieve en gelijke arbeidsmarkt.’
Discriminatie op de arbeidsmarkt blijft een groot probleem in Nederland. Te veel jongeren vinden geen stageplek vanwege hun achternaam, sollicitanten worden afgewezen door vooroordelen, en werknemers hebben te maken met ongelijke beloning of onveilige werkomstandigheden. De FNV streeft naar een inclusieve arbeidsmarkt waarin gelijkwaardigheid, rechtvaardigheid en solidariteit de norm zijn.
‘Onze mission statement benadrukt de noodzaak van een duurzame inzet tegen discriminatie en roept op tot actie. Het vieren van diversiteit, zoals op Diversity Day, is belangrijk, maar het is niet genoeg. Het gaat niet alleen om het creëren van een divers personeelsbestand, maar ook om daadwerkelijke inclusie en gelijke kansen voor iedereen’, aldus Van Weegberg.
De FNV stelt dat zonder een inclusieve arbeidsmarkt, de doelen van de vakbond, zoals betere arbeidsomstandigheden, fatsoenlijke lonen en een veilige werkomgeving, niet volledig kunnen worden gerealiseerd. ‘Zolang ongelijkheid blijft bestaan, is ons werk niet af.’
Hoewel veel organisaties sinds 2020 hebben beloofd zich in te zetten voor diversiteit en inclusie, blijkt uit recent onderzoek dat deze doelen vaak geen prioriteit meer zijn. Bijna de helft van de HR-professionals geeft aan dat diversiteit niet in de top 10 van beleidsthema’s staat. Tegelijkertijd vindt 43% van de arbeidsmarktdiscriminatie plaats tijdens de fase van werving en selectie.
De FNV roept daarom werkgevers, werknemers, vakbonden, onderwijsinstellingen en de politiek op om samen te werken aan concrete acties tegen arbeidsmarktdiscriminatie.
FNV zet zich samen met haar leden in voor goede cao-afspraken, het aankaarten van beleid om discriminatie tegen te gaan en een veilige en gelijkwaardige werkvloer voor iedereen. Van Weegberg: 'Wij staan onze leden bij als er een vermoeden is van discriminatie. Dit kan zowel juridisch zijn of via onze vertrouwenstelefoon (voor en door leden). Ook tijdens onze inloopspreekuren kunnen leden terecht met vragen. Alleen door gezamenlijk verantwoordelijkheid te nemen, kunnen we een generatie zonder discriminatie realiseren.'
Kijk op fnv.nl/arbeidsmarktdiscriminatie voor meer info en voor het mission statement.