Op 24 januari heeft de FNV actie gevoerd voor de Argentijnse ambassade in Den Haag. Met vlaggen, spandoeken en slogans verklaarden FNV-leden, samen met activisten uit de Argentijnse diaspora, zich solidair met de nationale staking van de Argentijnse vakbonden.
Daarbij heeft Merdan Yagmur een brief overhandigd aan de Argentijnse Ambassade met daarin onze steunbetuiging aan de Argentijnse Vakbonden. De FNV steunt de oproep tot een algemene staking, als reactie op de extreemrechtse maatregelen van de nieuwe regering van Javier Milei.
FNV’s Internationaal secretaris Petra Bolster verklaarde eerder: “De acties van de regering Milei vereisen een krachtige, gezamenlijke reactie van de wereldwijde vakbeweging. De FNV is daarom volledig solidair met de vakbonden en de werkende bevolking van Argentinië in hun verdediging van rechtvaardigheid en democratie.”.
De FNV deelt de zorg van de drie grote Argentijnse vakbondsconfederaties, de CGT, de CTA-T en de CTA-A. De nieuwe beleidsmaatregelen van de extreemrechtse regering van Milei vormen een ernstige bedreiging van de fundamentele arbeidsrechten en democratische rechten.
Sinds zijn verkiezing tot president op 19 november heeft Milei zware bezuinigingsmaatregelen aangekondigd, die hij aanduidt als ‘shocktherapie’. Dit heeft geleid tot de invoering van verstrekkende repressieve maatregelen die negatieve gevolgen zullen hebben op werknemers en voor de samenleving als geheel.
Zo zullen straatprotesten van vakbonden of andere civiele samenlevingsgroepen die hun rechten proberen te verdedigen, strafbaar worden (het zg Bullrich protocol).
Daarnaast wordt er een decreet aangekondigd om openbare diensten, waaronder onderwijs, gezondheidszorg en culturele instellingen, te ontmantelen, te dereguleren en te privatiseren, onder het mom van grondwettelijke noodbevoegdheden.
De zogenaamde 'Omnibus-wet' zal tot de verklaring van een noodtoestand leiden in tal van sectoren om zo alle autoriteit te concentreren in handen van de president, waarbij hij controle krijgt over wetgevende functies en effectief de mogelijkheid krijgt om te regeren zonder voldoende democratisch toezicht.
Ook in Nederland zien we een vergelijkbare zorgelijke ontwikkeling, waarbij extreemrechtse partijen het niet zo nauw nemen met de rechten zoals die verankerd zijn in de grondwet. Ook hier zien wij dat onze democratie en daarmee onze bewegingsvrijheid als onafhankelijke vakbonden steeds meer onder druk komt te staan.
Petra Bolster: “Deze maatregelen zijn een aanslag op de democratie! Democratie gaat niet alleen over stemmen, maar ook over het beschermen van waarden, vrijheden en rechten. Deze aspecten zijn essentieel voor de vakbeweging en staan nu onder druk in Argentinië.”.
Lees meer over wat FNV Internationaal onderneemt: FNV is grenzeloos solidair - FNV