Dankzij de afspraken die de FNV heeft gemaakt met werkgevers en Koolmees hoeven nu de pensioenen van 10 miljoen mensen niet verlaagd te worden.
Dit is voorkomen door de tijdelijke maatregelen waarbij een dekkingsgraad van 90% voldoende is. Er dreigde een korting van gemiddeld ruim 10%. De FNV heeft wel zorgen rondom koopkrachtbehoud voor iedereen, met name voor mensen met kleine pensioenen en roept op om de AOW te verhogen.
De maatregelen vanwege de uitzonderlijke economische situatie die vorig jaar van kracht waren, werden voor dit jaar verlengd. Voor de FNV is dit een volstrekt logische keuze; het kan immers niet zo zijn dat de bedrijven met miljarden worden gesteund, terwijl tegelijkertijd de pensioenen van miljoenen mensen zouden moeten worden verlaagd. De meeste pensioenfondsen hadden op 31 december 2020 een dekkingsgraad van 90% of hoger, waardoor zij niet hoeven te verlagen. Voor enkele pensioenfondsen zal dit wel het geval zijn.
Volgend jaar zijn deze maatregelen niet meer van toepassing en gelden aangepaste financiële regels. Dit wordt transitie-ftk genoemd. Dit staat nog niet vast en is alleen op hoofdlijnen beschreven. Het is van groot belang dat, ondanks de val van het kabinet, de minister gezamenlijk met vakbonden en werkgevers, tot een nadere uitwerking komt. De FNV vindt dat uitgangspunt daarbij zou moeten zijn dat eventuele maatregelen in de periode tot 2026 beoordeeld worden met de bril van het nieuwe pensioencontract, zoals dat vanaf 2026 gaat gelden.
In het nieuwe stelsel, na 2026, speelt de dekkingsgraad geen rol meer en mag rendement direct worden uitgekeerd. De FNV wil dat er nu alvast zoveel mogelijk volgens de regels van het nieuwe contract wordt gerekend. De versoepelde regels bieden nu voor velen nog steeds geen zicht op indexatie, terwijl het water menigeen tot de lippen staat. Daarom moet ook het AOW-bedrag fors omhoog. Daarmee kan de koopkracht van gepensioneerden over de hele linie snel gerepareerd worden.