Slapeloosheid, burn-out, een te hoge bloeddruk en hartklachten. 1 op de 3 werknemers meldt zich ziek door werkdrukgerelateerde klachten. Dat maakt werkstress beroepsziekte nummer 1. Breng balans in je werk door werkstress te verhelpen én voorkomen. Dat is het thema van de Week van de Werkstress 2020.
Ben je extreem vermoeid na een dag werken? Heb je moeite om je te concentreren, geen zin meer in je werk, of kun je je werk juist niet loslaten ’s avonds? Dat kan een teken zijn dat jouw werkdruk te hoog is. Met de vragen van de FNV Sneltest Werkdruk meet je jouw werkdruk. De test duurt een paar minuten om in te vullen. Denk je dat je hele team, afdeling of organisatie last heeft van een te hoge werkdruk? Dan kun je de sneltest ook voor grotere groepen doen.
Is je testscore oranje of rood? Dan is het tijd om iets te veranderen. Dit kun je zelf doen:
Ervaar je een te hoge werkdruk, ga dan op tijd in gesprek. Maak een afspraak en bedenk van tevoren wat je wilt bereiken. Je werkgever is wettelijk verplicht om problemen met werkdruk op te lossen, en wil dat waarschijnlijk ook graag. Als jij je werk niet af krijgt of ziek wordt, heeft je leidinggevende namelijk ook een probleem. Probeer daarom samen een oplossing te bedenken die voor jullie allebei werkt.
Gesprek goed voorbereiden? Lees de tips.
Samen sta je altijd sterker. Vraag aan je collega’s of zij ook last hebben van een te hoge werkdruk en stap samen naar je leidinggevende. Wil je hier iets meer hulp bij? Vul dan het formulier in, en bestel de FNV Werkdrukbox. Daarin vind je informatie, voorbeeldbrieven en campagnemateriaal om werkdruk onder de aandacht te brengen bij jouw werkgever.
Doe je zittend werk, zorg dan voor voldoende ‘beweegpauzes’. Ga bij een telefoontje bijvoorbeeld een stukje lopen. Of maak een wandeling tijdens je lunchpauze. De fysieke en mentale effecten van werkstress verminderen door beweging. Het belangrijkste is om tijdens je pauze je werk even los te laten. Dit kan door over niet-werkgerelateerde dingen te praten met je collega’s, door even naar buiten te gaan of iets ‘voor jezelf’ te doen. Zo reset je je hersenen en kun je na je pauze weer fris aan de slag.
Of je nu thuis werkt of niet, in veel sectoren is de werkdruk door corona een stuk hoger geworden. Bijvoorbeeld omdat je werkgever heeft moeten reorganiseren, en je minder collega’s hebt om dezelfde hoeveelheid werk te doen. Of omdat er meer werk is in jouw sector door de coronacrisis. Of omdat je woonkamer nu ook je werkruimte is. Het kan daarom moeilijk zijn om je werk los te laten, ook na werktijd.
Scheid werk en privé beter met deze tips:
Als lid van de FNV krijg je juridisch advies en bijstand als er iets speelt op je werk. Zo sta je nooit alleen. Hoe meer collega’s er lid zijn, hoe sterker we staan. Meld een collega aan bij de FNV, en verdien zelf € 10.