Uit CBS-cijfers van vandaag over armoedebeleid blijkt dat de langdurige armoede iets is gedaald, maar dat het aantal kinderen in armoede gelijk is gebleven.
FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘We doen iets grondig verkeerd als samenleving wanneer we er in de huidige economisch voorspoedige tijden niet in slagen om minder kinderen in armoede te laten opgroeien. Dit is niet te verantwoorden en ik verwacht dat de regering nu komt met concrete, structurele maatregelen om armoede onder kinderen aan te pakken.
In 2017 bracht de SER het advies ‘Opgroeien zonder armoede’ uit. Een van de aanbevelingen uit dat advies was dat de regering zich als doel zou moeten stellen om de armoedecijfers onder kinderen omlaag te brengen. Zowel in de Tweede als in de Eerste Kamer zijn hier moties over aangenomen, maar staatssecretaris Van Ark weigert die uit te voeren.
Van alle kinderen groeit 8,1% in armoede op, voor 3,3% geldt dat al langer dan vier jaar. Jongeren lopen steeds meer risico dakloos te worden. Bijna een kwart van de eenoudergezinnen leeft rond de armoedegrens. 60% van de gezinnen met een risico op armoede leeft van een uitkering; 20% heeft een inkomen uit loondienst en 13% uit zelfstandige arbeid. Jong: ‘Een uitkering is te laag om van rond te komen, vooral met kinderen. Daarom zou het sociaal minimum omhoog moeten. En het minimumloon willen we omhoog naar 14 euro per uur.’
Jong maakt zich vooral zorgen over de toekomst. ‘Nu gaat het nog goed met de economie, maar we staan voor grote vraagstukken. Ik maak me vooral zorgen over de komende energietransitie. De lasten daarvan moeten eerlijk verdeeld worden, anders komen de lage inkomens enorm in de knel.’
Kitty Jong is momenteel voorzitter van de Sociale Alliantie, een netwerkorganisatie die zich inzet voor het bestrijden van armoede. De Sociale Alliantie houdt vrijdag 13 december de conferentie “Samenwerken aan een eerlijke energietransitie” in Den Haag.