Samen met onze vakbondspartner in Qatar komen we al jaren op voor de arbeidsmigranten die de voetbalstadions voor het WK voetbal hebben gebouwd. En dat is nodig, want zij werken onder mensonterende omstandigheden. Gelukkig hebben we al veel verbetering bereikt. De situatie van nu is niet meer te vergelijken met die van 10 jaar geleden.
Nadat in 2017 een bemiddelingstraject werd gestart tussen onze partnervakbond BWI en FIFA, leidde dat in 2018 tot het opzetten van een human rights comité. Tegelijkertijd oefenden de vakbonden ook druk uit op de Qatari overheid en multinationale ondernemingen. Bedrijven die daar zaken doen, kunnen eisen dat arbeidsmigranten onder goede omstandigheden werken. We zien dat dit effect heeft, maar beperkt blijft tot de mensen die rechtstreeks bij die bedrijven in dienst zijn.
De bemoeienissen van de internationale vakbonden leiden in 2018 tot een overeenkomst voor gezamenlijke inspecties op bouwplaatsen. Zowel de werkzaamheden, de huisvesting en regels voor bescherming tegen de hitte worden nu structureel bekeken. BWI heeft ook een aantal comités opgericht, waarin werknemers zijn vertegenwoordigd. Dat mogen er meer worden. Het beste zou zijn als deze uiteindelijk resulteren in de oprichting van vakbonden, die nu nog verboden zijn in het land. Ook staken is verboden.
Hoewel er nog heel veel gedaan kan worden, zijn de arbeidsomstandigheden de afgelopen jaren al iets verbeterd door inzet van o.a. onze partnervakbonden. In 2020 is het Kafala-systeem, waarbij arbeidsmigranten volledig afhankelijk zijn van hun sponsor (kafeel), officieel afgeschaft. De sponsor controleert hun immigratiestatus en heeft volledige zeggenschap over de arbeidsomstandigheden. Ondanks de wetswijziging is de praktijk weerbarstiger. In 2021 is een stijging van het minimumloon afgesproken naar 230 euro per maand en een maximale werkweek van 48 uur.
Kijk hier hoe jij de arbeidsimmigranten in Qatar kunt helpen!