Stiekem een cao afsluiten zonder overleg met onafhankelijke vakbonden, die streek leverde Coca-Cola in Indonesië volgens de internationale sectorbond IUF. Toen dit land eind maart een lockdown afkondigde, ondertekende het management van Coca-Cola in het geheim een nieuwe nationale cao met een ‘gele’ bond. De ruim 6000 werknemers hebben niet eens een kopie van de cao gekregen.
Coca-Cola ging in het geheim in overleg met een pro-management vakbond die decennia geleden werd opgericht tijdens de militaire dictatuur van Soeharto om de rechten van arbeiders te onderdrukken. De cao legt in feite nieuwe voorwaarden op aan meer dan 6000 Coca-Cola-werknemers, zonder dat een van hen een kopie van de daadwerkelijke overeenkomst kan krijgen en deze kan lezen.
De multinational maakte gebruik van de sociale beperkingen vanwege COVID-19. Het is nu niet toegestaan om vergaderingen te beleggen om werknemers over de nieuwe overeenkomst te informeren. Het management zorgde ervoor dat werknemers via hun supervisors werden geïnformeerd (een proces dat in Indonesië ‘socialisatie’ wordt genoemd). De werknemers kregen een video en PowerPoint van de hoogtepunten te zien en kregen vervolgens de opdracht om een document te ondertekenen waarin ze instemden met de cao. Werknemers konden geen kopie van de overeenkomst zelf krijgen, maar alleen een kopie van de PowerPoint-hoogtepunten.
Coca-Cola Indonesië - dat volledig in handen is van Coca-Cola Amatil in Australië - weigerde te onderhandelen over echte collectieve arbeidsovereenkomsten met onafhankelijke vakbonden en negeerde de leiders van onafhankelijke vakbonden. Hoewel het ministerie van Arbeid deze vakbondsleiders als verkozen vakbondsvertegenwoordigers met het recht om hun leden te vertegenwoordigen beschouwd, weigerde het management van Coca-Cola te reageren op hun verzoeken om COVID-19-veiligheidsmaatregelen op de werkplek te bespreken.
De gevolgen van deze geheime deal komen nu pas aan het licht. De reiskostenvergoeding - een vaste vergoeding die rechtstreeks verband houdt met de kosten van levensonderhoud in Indonesië - is plotseling met 76% verlaagd. Dit ondanks het cruciale belang van reizen van en naar Coca-Cola-fabrieken tijdens deze COVID-19-pandemie. Het management heeft volgens IUF verklaard dat dit is uitgevoerd volgens de nationale overeenkomst. Werknemers zijn bang dat er meer bezuinigingen zullen komen. Aangezien het management werknemers al heeft gedwongen om de cao die ze niet volledig hebben kunnen lezen te accepteren, kan Coca-Cola doorgaan met het willekeurig verlagen van uitkeringen en het schrappen van rechten uit naam van deze geheime overeenkomst.
De IUF voert al sinds eind november vorig jaar een ActNow-campagne waarin ze oproepen tot solidariteit met werknemers van Coca-Cola in Haïti, Indonesië, Ierland en de VS. Want in alle 4 de landen schendt de multinational structureel fundamentele arbeidsrechten. De internationale sectorbond roept betrokkenen op een protestbrief te sturen naar de CEO en voorzitter van The Coca-Cola Company, James Quincey. Doe mee!
Bron: