Een jaar lang zijn 10 kledingproducerende landen in kaart gebracht door Cornell University. De uitkomsten laten zien dat sociale dialoog effect heeft op eerlijkere werkomstandigheden in de kledingindustrie, ook in tijden van crisis. Desondanks is er in veel landen nog een lange weg te gaan.
Fotografie: Roderick Polak
Internationale kleding- en schoenenmerken proberen al jaren om schendingen van arbeidsrechten aan te pakken en de arbeidsomstandigheden in hun ketens te verbeteren. In veel gevallen doen zij dit met gedragscodes en audits, soms gevolgd door het rechtzetten van schendingen op fabrieksniveau. Veel recent onderzoek toont aan dat deze vrijwillige programma's niet hebben geresulteerd in duurzame verbeteringen. Dit onderzoek brengt de obstakels voor een succesvolle sociale dialoog in kaart, een interventie die in de kledingindustrie vaak onderbelicht blijft.
Het onderzoeksrapport geeft spelers in de kledingproductieketen inzicht in de dynamiek van een effectieve sociale dialoog en de belemmeringen die er nog bestaan.
De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) moedigt sociale dialoog aan als reactie op de crisis en merkt op dat “well established social dialogue can be used as a valuable control mechanism to ensure that social security schemes are functioning properly [and so that] social partners know the particular needs of the beneficiaries and the challenges encountered by businesses.”
Sociale dialoog draagt bij aan verschillende duurzame ontwikkelingsdoelstellingen:
Wat er allemaal is meegenomen in het onderzoek:
Het onderzoek is mogelijk gemaakt door ons als Mondiaal FNV, Fair Wear Foundation en CNV Internationaal.
Hier lees je het onderzoek van Cornell University.