Uitzendbureaus moeten jou vertellen hoeveel je gaat verdienen. Dit staat in de uitzendbevestiging, die het uitzendbureau aan jou moet geven. Hierin kun je zelf makkelijk controleren of je krijgt waar je recht op hebt. Doe dit ook!
De FNV heeft in de uitzend-cao afgesproken dat jij recht hebt op een uitzendbevesting. In de uitzendbevestiging kun je zien:
Of je in de juiste loonschaal zit. Let op! Per 1 juli 2023 is moet het uitzendbureau bij jouw inschaling rekening houden met je eerdere werkervaring. Je kunt het uitzendbureau vragen om uitleg over je inschaling en het uitzendbureau is dan ook verplicht die te geven!
Of je recht hebt op ADV.
Welke toeslagen je krijgt voor overwerk, ploegentoeslag, reiskosten enzovoort.
Het maakt niet uit of je onder de ABU-cao valt of onder de NBBU-cao. Je hebt altijd recht op een uitzendbevestiging.
Er zijn nog steeds uitzendkrachten die onderbetaald worden. Je kunt ook je salaris vergelijken met je vaste collega’s en andere uitzendkrachten. Dat maakt veel duidelijk en schept een band. De kans is groot dat wanneer er iets niet klopt, het bij andere uitzendkrachten ook niet klopt. Je kunt dan samen in actie komen.
In de ABU-cao en de NBBU-cao (artikel 16, lid 6) vind je een lijstje met 15 punten die het uitzendbureau moet invullen in de uitzendbevestiging. Kijk daarna in de cao van het bedrijf waar je tijdelijk werkt, of de gegevens kloppen. Je hebt namelijk recht op het loon van de inlener. Dat is het loon dat geldt in het bedrijf waar je (tijdelijk) werkt. Let er ook op dat je je periodieke verhogingen krijgt als je collega’s in vaste dienst die ook krijgen. Je hebt altijd recht op een periodieke verhoging, tenzij het uitzendbureau kan aantonen dat je een negatieve beoordeling bij je opdrachtgever hebt gekregen.
Dat klopt. Uitzendbureaus moeten jou hetzelfde loon geven als de vaste collega's in het bedrijf. Dat noemen wij het loon van de inlener. De inlener is het bedrijf waar je werkt. Als je hetzelfde werk doet, heb je ook recht op hetzelfde loon. Gelijk werk is gelijk loon.
Let op! Het gaat om het loon van het bedrijf waar je werkt. Dat kan hoger uitvallen dan het loon in de cao waar het bedrijf onder valt.
.
Het uitzendbureau moet de informatie ophalen bij de inlener. Doen ze dat niet of niet goed, dan moeten uitzendbureaus de verschillen met terugwerkende kracht aanvullen. Is het voor jou niet duidelijk of de juiste inlenersbeloning is vastgesteld? Je kunt het uitzendbureau dan vragen om schriftelijk toe te lichten hoe het inlenersloon is bepaald.
Uitzendkrachten zijn vaak bang om hun baan te verliezen. Daarom houden ze hun mond. Doe het toch. Kom samen met je collega’s in actie. Laat je loonstrook door ons controleren.
Uitzendbevestiging of uitzendovereenkomst?
Verwar de uitzendbevestiging niet met de uitzendovereenkomst. Een uitzendovereenkomst krijg je van het uitzendbureau waarvoor je werkt (dat is je werkgever). Hierin staat wat voor soort contract je hebt en in welke fase je zit. In artikel 9 van de uitzend-cao kun je meer lezen over de uitzendovereenkomst.