In de cao ABU voor uitzendkrachten vind je afspraken over loon, toeslagen, werktijden, overwerk, vakantie en pensioen.
Looptijd: 1 april 2024 tot en met 5 januari 2025
Ja, je bouwt als uitzendkracht ook pensioen op. Meestal gaat dat via StiPP. Dit staat voor Stichting pensioenfonds voor Personeelsdiensten. Voor de pensioenopbouw geldt een minimumleeftijd van 21 jaar.
Kijk op stippensioen.nl voor meer informatie over de pensioenregelingen.
In fase B en C (ABU-cao) of 3 en 4 (NBBU-cao) heb je wel recht op loondoorbetaling:
In de ABU-cao en NBBU-cao staat een afspraak dat alle uitzendkrachten vanaf dag 1 recht hebben op de inlenersbeloning. De inlenersbeloning is het loon dat is afgesproken voor werknemers in het bedrijf (de inlener) naar waar je bent uitgezonden. Dat betekent dat je hetzelfde loon krijgt als je collega's met hetzelfde werk, maar die in dienst zijn bij het bedrijf. Gelijk werk = gelijk loon.
Ja, zowel bij de ABU- als bij de NBBU-cao houdt het uitzendbureau wachtdagen in bij ziekte. Dat zijn dagen waarover je geen loon doorbetaald krijgt.
In fase A (ABU-cao) of 1-2 (NBBU-cao) heb je 2 wachtdagen. Van deze 2 wachtdagen wordt 1 wachtdag gecompenseerd. Je ontvangt hiervoor een opslag op je loon, de zogenaamde wachtdagcompensatie.
In fase B en C (NBBU-cao) of 3 en 4 (ABU-cao) heb je 1 wachtdag.
Per gewerkt uur bouw je reserveringen op. Zo bouw je ook reserveringen op voor vakantiedagen. Dit is wat je krijgt:
Als je begint bij een uitzendbureau, krijg je (bijna altijd) een ‘uitzendovereenkomst met uitzendbeding' aangeboden. Je zit dan in fase A (ABU-cao) of fase 1 en 2 (NBBU-cao).
Dit betekent:
Of met andere woorden: als er geen werk meer voor je is, stopt per direct je arbeidscontract. En als er geen werk is, krijg je ook geen loon. Ook als je ziek bent, of om andere redenen niet kan werken, stopt het contract. Voor een ziekte-uitkering moet je zelf naar het UWV. Jij mag overigens zelf ook elk moment het contract opzeggen.
Het uitzendbeding geldt de eerste 78 gewerkte weken waarin je werkt. Weken waarin je niet werkt tellen niet mee. Als je 1 uur hebt gewerkt, dan telt dit al als een werkweek.
Na 78 gewerkte uren kun je doorschuiven naar een volgende fase, waarin je meer zekerheid en rechten krijgt.
In de ABU-cao zijn er drie fases (A,B,C), bij de NBBU-cao vier (1 tot en met 4).