Temper bemiddelt tussen bedrijven die (tijdelijk) personeel zoeken en jou. Eerst met bedrijven in de horeca, maar inmiddels ook met bedrijven in de retail en logistiek. Temper noemt je geen uitzendkracht maar Freeflexer. Temper maakt gebruik van een constructie waarbij ze je als ‘zelfstandige ondernemer’ laten werken bij opdrachtgevers.
Door deze constructie zijn zowel Temper als de opdrachtgevers goedkoper uit dan bij het werken via een uitzendbureau. Temper en de opdrachtgever hoeven door deze constructie geen sociale premies en belastingen te betalen, dat moet jij als Freeflexer zelf regelen.
In de praktijk werk je gewoon als een uitzendkracht. Dat is tijdens de coronacrisis en de lockdown van de horeca nog eens extra duidelijk geworden. Als Freeflexer viel je buiten alle corona-noodmaatregelen van de regering. Je bent geen werknemer, omdat er geen premies voor werknemersverzekeringen zijn betaald. Maar je bleek ook geen zelfstandige te zijn, omdat je niet aan de basisvoorwaarden voor een ‘echte’ zelfstandige voldoet.
De FNV vindt dat Temper vals concurreert met uitzendbureaus. Veel van wat Temper doet, doen uitzendbureaus ook. Er zijn regels voor uitzendwerk. En daar trekt Temper zich niets van aan. Daardoor komen er ondernemersrisico’s bij de Freeflexer te liggen, waardoor jij uiteindelijk slechter af bent.
De rechtbank Amsterdam deed 10 juli uitspraak in de zaak Temper en oordeelde dat het bedrijf geen uitzendbureau (meer) is. ‘Een onbegrijpelijke uitspraak, die in strijd is met andere jurisprudentie van de afgelopen jaren in andere platformzaken. We kunnen niet anders dan in hoger beroep gaan’, aldus de FNV en CNV.
Door een onderzoek van de Arbeidsinspectie, dat in de pers terecht is gekomen, bleek dat de inspectie in het kader van een WAADI onderzoek concludeert dat Temper werkt als een uitzendbedrijf en de medewerkers voor Temper als uitzendkrachten.
Stuur je contactgegevens naar platformwerk@fnv.nl als jij: