Werken in de hitte of zon brengt gevaren met zich mee. Wat zijn de belangrijkste risico’s en hoe herken je klachten?
Wanneer je in extreem warme omstandigheden werkt, loop je kans op een hitteslag of zonnesteek. Een zonnesteek ontstaat door te veel zonnestraling op je hoofd en nek. Hitteslag kun je ook krijgen als de zon niet schijnt: je koelsysteem kan de warmte niet aan. Zowel zonnesteek als hitteslag zijn meestal het gevolg van zout- en vochtverlies.
Bij een zonnesteek:
Vermoed je dat iemand in je omgeving een zonnesteek of hitteslag heeft? Zoek dan snel hulp en probeer om het slachtoffer af te koelen:
Let op: Een zonnesteek moet altijd door een arts worden behandeld. Je kunt aan een zonnesteek overlijden. Bij een hitteslag is geen hulp van een dokter nodig zolang de patiënt bij bewustzijn blijft, voldoende zweet en de lichaamstemperatuur lager blijft dan 38 °C.
Elk jaar wordt bij zo’n 15.000 mensen in Nederland huidkanker vastgesteld. Huidkanker ontstaat vaak door te veel blootstelling aan de zon. Als je huid verbrandt, is het risico op huidkanker groter. Als je buiten werkt, is het dus erg belangrijk dat je je huid goed beschermt tegen uv-straling.
Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!