Je neemt de hele dag verschillende houdingen aan, zoals zitten, staan, lopen, bukken en reiken. Om te weten of dat belastend is, moet je ook kijken naar de uitgeoefende kracht, hoe lang en hoe vaak je de houding aan moet nemen en de afwisseling met andere houdingen.
Als je in ongunstige werkhoudingen werkt, kun je lichamelijke klachten krijgen, aan je nek, schouder, elleboog en pols, of lage rugklachten (vaak in combinatie met tillen of lichaamstrillingen), slijtage aan de knie en hielspoor.
Het risico op gezondheidsklachten door statische werkhoudingen is groter bij verzwarende omstandigheden. Dit is het geval bij:
Wil je weten of je klachten hebt van je werkhouding. Doe dan de Sneltest lichamelijke belasting van TNO. Komen jouw klachten door je werkhouding? Bespreek dit dan met je collega’s en vraag hen de test ook in te vullen. Als werkhouding bij jou op de afdeling een knelpunt is, ga dan na hoe je de risico’s kunt verminderen. Bespreek dit met je leidinggevende.
Scoort jouw werkhouding rood? Dan kun je een vervolgonderzoek doen naar de belasting van werkhoudingen op je gewrichten. Voor werkhoudingen is dat het WerkHoudingenInstrument (WHI) op TNO.nl
Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!