Wat doet de or?
Ieder bedrijf met meer dan 50 medewerkers moet een ondernemingsraad hebben: een or. In de or zitten werknemers van het bedrijf. Deze or-leden worden gekozen door alle werknemers van het bedrijf. De or overlegt regelmatig met de directie. Daarom is het belangrijk dat de or-leden weten wat de werknemers vinden. Ze zorgen er ook voor dat de werknemers weten waarover de or met de directie praat.
Over welke onderwerpen overlegt de or?
De or overlegt met de directie over belangrijke onderwerpen die voor veel werknemers gelden. Bijvoorbeeld over een reorganisatie. Of over roosters, of opleidingen voor werknemers. Over sommige onderwerpen mag de or meebeslissen. Over andere onderwerpen kan de or de directie alleen adviezen geven. De or denkt mee, beslist mee of adviseert over deze onderwerpen:
Goede arbeidsomstandigheden. Bijvoorbeeld het contract met de Arbodienst. Of wat de directie doet als medewerkers vaak ziek zijn.
Arbeidstijden. Bijvoorbeeld roosters van ploegendiensten of verplichte vakantiedagen.
Bescherming van de privacy van werknemers. Bijvoorbeeld camera’s die de directie wil ophangen of een pasjessysteem dat zij wil invoeren.
Het personeelsbeleid. Bijvoorbeeld het beleid voor ontslag of voor uitzendkrachten.
De or let erop dat de directie de cao goed uitvoert.
Waarom lid worden van de or?
De or helpt mee om ervoor te zorgen dat werknemers goed en prettig kunnen werken. De FNV vindt dat ieder bedrijf een goede or nodig heeft. Daarom vragen we je om te bedenken of je or-lid wil worden. Als je or-lid bent, is dat goed voor jezelf, je collega’s én voor je bedrijf. Want:
Je werkt eraan om je bedrijf te verbeteren.
Je leert je bedrijf nog beter kennen.
Je hebt regelmatig overleg met de directie.
Je leert er veel van. Bijvoorbeeld vergaderen en onderhandelen.
Je krijgt or-cursussen.
Het staat goed op je CV.
Past de or bij jou?
Als je wilt weten of de or bij je past, bekijk dan het lijstje hieronder.
Je denkt niet alleen aan jouw eigen afdeling, maar ook aan andere afdelingen.
Je wil graag dat collega’s hun werk goed en prettig kunnen doen.
Je hebt vaak vragen over de plannen en beslissingen van de directie.
Je ziet het als er een probleem is en denkt mee over de oplossing.
Je vindt het interessant om mee te denken over zaken in jouw bedrijf.
Je vindt het leuk als collega’s naar je toe komen met vragen of problemen.
Je kan goed zeggen wat je ergens van vindt.
Past dit lijstje bij jou? Dan ben je heel geschikt als or-lid. Meld je dan aan als kandidaat.
Hoe kun je je kandidaat stellen?
Ben je lid van de FNV en wil je or-lid worden? Dan kun je or-lid worden namens de FNV. Als er in jouw organisatie verkiezingen zijn voor een nieuwe or of voor een tussentijdse vacature, dan moet jouw or dat melden aan de FNV.
De or nodigt de FNV uit om een kandidatenlijst in te dienen.
Wij vragen jou of je je kandidaat wilt stellen op de FNV-kandidatenlijst. Je krijgt een brief (per email of per post) met een kandidaatstellingsformulier, ook wel bereidverklaring genoemd.
Je stuurt dat formulier ingevuld en ondertekend terug.
Wij kijken of een overleg over de lijst(volgorde) nodig is. Zo ja, dan organiseert de vakbondsbestuurder dat, per mail of in een (online) ledenvergadering.
Daarna dient de FNV de kandidatenlijst in bij de or.
De or zet alle kandidaten op het stembiljet en organiseert een stemming (als er niet méér kandidaten zijn gesteld dan er zetels zijn, is een stemming niet nodig. De kandidaten komen dan zonder stemming in de or.)
Als FNV-er in de or verwachten we van je dat je niet in strijd handelt met de uitgangspunten van FNV.
Is er in jouw organisatie een verkiezing, maar heb je geen formulier van de FNV gekregen? Bel dan het Or-Adviespunt op telefoonnummer 088 - 368 06 07.
Verkiezingscampagne
Het is superbelangrijk om campagne te voeren wanneer je je kandidaat gesteld hebt. Maak jezelf (en de andere FNV-kandidaten) bekend bij je collega’s! Vraag je vakbondsbestuurder naar het FNV-campagnemateriaal.
Trainingen en or-nieuwsbrief
Als FNV-er in de medezeggenschap sta je er niet alleen voor. De FNV organiseert trainingen voor beginnende leden van de or of PVT. Ook ontvang je regelmatig een nieuwsbrief met handige tips en instrumenten.
Or en vakbond werken vaak samen
De or en de vakbond hebben hetzelfde doel: opkomen voor de belangen van werknemers. Daarom werken de or en de vakbond vaak met elkaar samen.
De vakbond sluit een cao af in het bedrijf. De or zorgt ervoor dat de afspraken in de cao verder worden uitgewerkt.
Bij een reorganisatie werken vakbond en or vaak samen. Vooral als er een sociaal plan nodig is. In zo’n plan worden met de directie afspraken gemaakt voor werknemers die door een reorganisatie hun baan kwijt raken.
De FNV heeft veel verstand van arbeidsomstandigheden en veilig en gezond werken. Die kennis delen we met onze leden in ondernemingsraden. Ook kan de or voor advies terecht bij een vakbondsbestuurder.
Als jouw or verkiezingen houdt kan de FNV een kandidatenlijst indienen met leden die in de ondernemingsraad willen. Als FNV-er in de or heb je steun aan je vakbond
Meer weten?
Wil je meer weten over een van onderstaande onderwerpen?
Oprichting en verkiezingen
Rechten van de or
De or- en de overlegvergadering
Handige documenten voor het werk in de or
Lees dan meer over medezeggenschap.