Het vakbondsfonds voor het versterken van een sterke mondiale democratische vakbeweging.
Voor FNV is internationale solidariteit van fundamenteel belang. Vooral in een wereld waar werkgevers zich internationaal steeds beter organiseren, is het van fundamenteel belang dat vakbonden wereldwijd samenwerken om de rechten van werknemers te verdedigen. Een van de middelen van FNV om aan deze wereldwijde vakbeweging te bouwen is via FNV’s Solidariteitsfonds.
Het fonds bestaat uit ledengeld: 0.7% van de ledeninkomsten komt terecht in het fonds. Het zijn dan ook FNV-leden die over de projecten beslissen. Met ondersteuning van de FNV-adviseur Internationale Solidariteit en Mondiaal FNV beoordelen de sector- en netwerkvertegenwoordigers projectvoorstellen aan het fonds. De besluitvorming loopt via de internationale sectorale werkgroepen (de WIS/Z-en) en, sector-overstijgend, via de sectoroverstijgende commissie internationale projecten (SCIP). Ook ontwikkelen deze werkgroepen zelf internationale vakbondsprojecten op basis van de internationale prioriteiten in hun sectoren en netwerken. Ook kan via deze werkgroepen politieke steun worden geboden, bijv. in het geval van ernstige vakbondsrechtenschendingen.
Het belangrijkste doel is het financieel ondersteunen van activiteiten die bijdragen aan de opbouw en versterking van een internationale onafhankelijke, democratische en representatieve vakbeweging. Een mondiale vakbeweging die het belang van werkers vertegenwoordigd in al haar diversiteit, onafhankelijk van gender, seksuele geaardheid, de etnische en religieuze achtergrond van haar leden, etc. Het fonds richt zich op vakbondsinitiatieven in die gebieden van de wereld waar er ernstige beperkingen zijn voor het waarborgen van werknemers- en vakbondsrechten.
Het fonds financiert uiteenlopende activiteiten, waaronder training, scholing, onderzoek, capaciteitsopbouw, het organiseren van campagnes en internationale uitwisselingsactiviteiten. Er is speciale aandacht voor activiteiten die een actieve betrokkenheid van vakbondsleden en -activisten stimuleren. Idealiter is er de mogelijkheid om de internationale initiatieven te koppelen aan vakbondsstrijd in de FNV sectoren en netwerken, zodat de projecten over grenzen heen bijdragen aan vakbondsopbouw.
Voorbeelden zijn projecten die zich richten op grensoverschrijdend organiseren in multinationale ondernemingen, met vakbondscollega’s over de grens werken aan een mondiale vakbondscampagne, of scholingsuitwisselingen organiseren over specifieke vakbondsstrategieën. Wederzijds leren en wederzijdse ondersteuning staan centraal. Zo probeert FNV via het fonds in de praktijk invulling te geven aan de bekende vakbondsslogan: hun strijd, onze strijd, internationale solidariteit!
Lees hier het jaarverslag met alle projecten die in het verleden hebben plaatsgevonden.
Voor meer informatie of bij interesse in een aanvraag bij het fonds, neem contact op met: marten.vandenberge@fnv.nl.