Het akkoord voor de nieuwe cao GGZ is nog ver buiten handbereik. En daar balen we van. Op donderdag 9 januari hebben we het vijfde overleg gehad. Voor FNV is koopkracht en gezond en vitaal werken in alle levensfases cruciaal. Echter zien wij van de werkgevers nog weinig stappen in die richting.
Op 31 december jl. is de cao GGZ afgelopen. Het is dus de hoogte tijd voor nieuwe afspraken voor een goede aantrekkelijke cao GGZ. We willen het balansbudget verbeteren en verhogen. Op dit moment is de Nederlandse GGZ slechts bereid om een kleine extra vergoeding te bieden voor de compensatie van extra uren wanneer medewerkers het balansbudget gebruiken voor de combinatie van balansbudget en opleiding.
Wij willen het generatiebeleid loskoppelen van de afspraken over het balansbudget. Voor ons moet generatiebeleid een apart onderdeel van de cao GGZ worden, waaraan alle medewerkers kunnen deelnemen. Het idee is dat medewerkers in plaats van 4 jaar, nu 5 jaar voorafgaand aan hun AOW kunnen instromen en hun arbeidstijd kunnen terugbrengen naar 18 uur per week. Het voorstel van de de nederlandse GGZ is tot nu toe beperkt tot het afschaffen van de 20% korting op LFB-uren, wat voor ons niet voldoende is.
Het voorstel rondom verlofsparen wordt door de Nederlandse GGZ gepresenteerd in de vorm van afspraken die ons inziens niet veel bijdragen. Via de IKB-regeling (Individueel Keuzebudget) zouden medewerkers jaarlijks de mogelijkheid krijgen om arbeidsvoorwaarden zoals verlofuren te kopen of verkopen.
Dit zou mogelijk meer spaaruren opleveren, maar het extra beschikbaar stellen van verlof, zoals door de FNV voorgesteld, maakt geen deel uit van het voorstel van de de Nederlandse GGZ. Ook is er geen concreet voorstel om de mogelijkheid te creëren om verlof op te sparen tot 100 keer de wekelijkse arbeidsduur.
Er is gesproken over zwangerschaps- en bevallingsverlof, en de Wet WIEG. De Nederlandse GGZ is bereid om de bestaande verlofregeling, die op 70% van het dagloon is gebaseerd, te verbeteren naar 100% van het dagloon.
Het voorstel van de Nederlandse GGZ om de aanloopschalen en A/B-schalen af te schaffen, roept weinig enthousiasme op bij de FNV. Dit voorstel zou, hoewel het de aanloopschalen en A/B-schalen afschaft, ook leiden tot lagere instroomsalarissen voor nieuwe medewerkers en langere loongroeiperioden.
In plaats van het aantrekkelijker maken van het loongebouw, plaatst de GGZ zich hiermee buiten de concurrentie met andere sectoren, zoals de zorg, het onderwijs en andere publieke dienstverlening. Wij willen dat de aanloopschalen volledig verdwijnen en de huidige A/B-schalen worden geïntegreerd.
Door een omissie in de vorige cao zijn de vergoedingen voor B- en C-diensten wel aangepast, maar crisisdiensten zijn hierbij buiten beschouwing gelaten. Dit moet bij de nieuwe cao worden rechtgezet. Daarnaast hebben we voorstellen gewisseld voor de vergoedingen van aanwezigheids- en slaapdiensten.
Het voorstel om voor sommige diensten een vast bedrag per uur te hanteren, maar voor andere een percentage van het eigen uurloon te behouden, is voor ons niet acceptabel. Wij pleiten voor vaste bedragen die recht doen aan de belasting die deze diensten met zich meebrengen.
Op 22 januari is het volgende overleg. Na dit vijfde overleg willen wij ons graag met onze leden beraden over hoe verder. Daarom nodigen wij onze leden uit voor digitale meetings op 15 en 20 januari van 20:00 tot 21:00 uur. Na aanmelding ontvang je een link voor de digitale bijeenkomst.
Jij kan nu ook al wat bijdragen! Een goede cao komt tot stand door sterke vakbonden. Maak daarom je collega gemakkelijk lid via Whatsapp of de mail en ontvang van ons € 10 per ingeschreven lid. Maak een ander lid.