De FNV gaat tijdens de komende cao-onderhandelingen inzetten op betere beloning en meer ruimte en geld voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers, waardoor ze daar zelf meer keuzevrijheid in krijgen. Daarnaast wil de vakbond voor medewerkers van alle leeftijden een betere werk-privébalans door een zogenoemde generatieregeling en een hoger opleidingsbudget. De FNV heeft hiervoor een enquête gehouden onder leden en niet-leden van de vakbond.
De onderhandelingen voor de nieuwe cao starten 24 september.
Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘De uitslag bevestigt wat we al jaren horen van onze leden. De werknemers in de GGZ zijn heel betrokken en werken met passie maar zij maken zich ook zorgen om hun eigen gezondheid doordat er veel van hen wordt gevraagd.’
Volgens Merlijn zit de GGZ in een vicieuze cirkel. Het aantal patiënten neemt toe, het personeelstekort stijgt - naar verwachting is er in 2033 een tekort van 14.100 medewerkers - en er wordt te weinig gekwalificeerd personeel opgeleid. Hierdoor neemt de toch al hoge werkdruk verder toe, waardoor steeds meer zorgprofessionals besluiten om minder uren te werken. Met als gevolg nog langere wachtlijsten.
De salarissen in de GGZ zijn de afgelopen drie jaar met minimaal 15% gestegen maar nog steeds is er een flink verschil met wat er betaald wordt in de marksector. Merlijn: ‘Als je ziet en hoort dat de werkdruk alleen maar toeneemt, voelen mensen zich ook niet gewaardeerd.’ De vakbond wil dat er in de nieuwe cao ook afspraken worden gemaakt over efficiënter werken zodat de stijging van het aantal patiënten niet ten koste gaat van de gezondheid van de werknemers.
Onder de cao GGZ vallen zo’n 110.000 werknemers. De huidige cao loopt af op 31 december 2024. De enquête is ingevuld door 1.831 GGZ-medewerkers.