82% van het ziekenhuispersoneel is van mening dat een kortere voltijdsnorm van 30 of 32 uur (minder uur werken voor hetzelfde geld) een positief effect heeft op het aantrekken en behouden van collega’s. Dat blijkt uit een peiling van FNV Zorg & Welzijn, die is ingevuld door 3.355 werknemers in ziekenhuizen en UMC’s.
Elise Merijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘De resultaten van deze peiling zeggen iets over de heersende denkrichting om het groeiende personeelstekort aan te pakken. Niet meer uren, maar juist minder uren werken.’
De werkdruk in de zorgsector is ongekend hoog en de verwachte personeelstekorten nemen de komende jaren alleen maar toe. Merlijn: ‘Maak het werk aantrekkelijker, dat roepen we al jaren. En zo eenvoudig kan het dus zijn. 93% van de ondervraagden verwacht een positief of zelfs zeer positief effect op het werkplezier als de werkweek korter wordt.’
Een respondent die tien jaar in de zorg heeft gewerkt geeft aan dat een kortere voltijdsnorm een reden zou zijn om weer in de zorg te gaan werken. ‘De werkdruk is zo hoog, dat een kortere werkweek klinkt als een verlossing naar betere tijden!’ Een andere respondent zegt: ‘Oudere medewerkers kunnen het hierdoor beter volhouden en voor de jongeren past dit beter in hun wensen om niet het grootste deel van de week met werken bezig te zijn en toch voldoende te verdienen om een bestaan op te bouwen.’ Een ander geeft aan al een aantal malen een burn-out te hebben gehad en zegt dat de kortere voltijdsnorm een positief effect heeft op de inzetbaarheid.
Minder dan 20% van de respondenten verwacht dat een kortere voltijdsnorm een negatief effect heeft op de zorgkwaliteit. Maar liefst 81% denkt dat het juist een positief effect heeft of staat daar neutraal in. Om een kortere voltijdsnorm mogelijk te maken willen zorgmedewerkers daar zelf ook energie in steken. 12% wil wel deelnemen aan pilotprojecten.
Wanneer personeel minder uren gaat werken moet er onder meer kritisch gekeken worden naar hoe het werk anders gedaan kan worden. Een meerderheid van de respondenten geeft aan dat technologie bepaalde taken en werkprocessen kan optimaliseren. Ook is winst te behalen bij betere coördinatie tussen de verschillende afdelingen. De zorgmedewerkers zien ook winst te behalen in het afstoten van overbodige taken, zoals (dubbele) administratie, aftekenlijsten, onnodige overleggen en het zelf bijvullen van karren en zoeken naar materialen.
Het is lastig om de kosten en baten die samenhangen met een kortere voltijdsnorm exact te voorspellen. Echter, op basis van beschikbare cijfers, waaronder personele kosten, verzuimcijfers en geschatte tijdsbesparing door slimmer te werken en het schrappen van minder belangrijke taken denken we een goede inschatting te kunnen maken. Voor ziekenhuizen (dus exclusief UMC’s) komen wij op een jaarlijkse besparing van 23,3 miljoen euro*. De kosten voor inzet van extra personeel hebben wij berekend op 163,3 miljoen euro. Tegenover die kosten staan verwachte baten, door een verwachte daling van het verzuim als gevolg van minder werkdruk. Dat kan een besparing opleveren van 186,5 miljoen euro per jaar.