De leden van FNV Jeugdzorg hebben bijna unaniem ingestemd met het akkoord tussen de vakbond en werkgevers over het verlagen van de caseloadnorm van jeugdbeschermers. Ook de werkgevers hebben vandaag unaniem ingestemd. Dit is een belangrijke eerste stap naar herstel van de sector en biedt perspectief voor de 5000 jeugdbeschermers in Nederland.
Met het akkoord wordt de caseloadnorm gefaseerd verlaagd. Hierdoor wordt de werkdruk van de jeugdbeschermers verlicht en komt er meer ruimte voor het bieden van passende zorg aan kwetsbare kinderen en gezinnen. Bovendien maakt dit de sector weer aantrekkelijker. Dat is belangrijk omdat de enorme werkdruk al jaren zorgt voor leegloop en een hoog ziekteverzuim onder medewerkers. De FNV is blij dat werkgevers hun verantwoordelijkheid hebben genomen en samen met de vakbond tot dit akkoord zijn gekomen.
Maaike van der Aar, bestuurder FNV Jeugdzorg: ‘Dat ook de dertien gecertificeerde instellingen (GI’s) waar jeugdbeschermers werken unaniem achter de afspraken staan om de werkdruk te verlagen, markeert een keerpunt in de jaren durende aftakeling van een enorm belangrijke sector. We zijn er nog lang niet, dat is voor iedereen glashelder, maar door nu samen een streep in het zand te trekken, bieden we medewerkers weer perspectief op verbetering. Bovendien komt de verantwoordelijkheid voor het oplossen van de problemen weer te liggen waar die hoort: bij het Rijk en de gemeenten. Ik heb dan ook respect voor de moed die werkgevers vandaag hebben getoond.’
Om de jeugdbescherming structureel te verbeteren, is het van belang dat het ministerie van Justitie en Veiligheid en de VNG ook gaan bijdragen aan herstel van de sector. Van der Aar: ‘Bij hen ligt nu de sleutel voor het bieden van structurele oplossingen. En dat begint bij het ondersteunen van het convenant dat wij met de werkgevers hebben gesloten. Voor de middellange- en lange termijn zijn er onder druk van de FNV en maandenlange acties van jeugdbeschermers verbeteringen aangekondigd. Maar willen we met z’n allen dat de wachtlijsten afnemen in plaats van oplopen, dan zal er meer nodig zijn en sneller gehandeld moeten worden. De sector, de kinderen en gezinnen zijn het wachten echt zat.’
Jeugdbeschermers hebben de afgelopen vijf maanden actie gevoerd om tot afspraken te komen met de werkgevers. Die acties zijn door het bereiken van het akkoord van de baan. FNV had ook eisen neergelegd bij het Rijk en VNG, onder meer over het financieren van extra jeugdbeschermers. Die eisen staan nog steeds. De vakbond gaat de komende tijd bekijken of verdere druk richting de beide bestuurslagen nodig is.