Elise Merlijn bestuurder FNV Zorg & Welzijn: 'Dat financiële zorgen er bij zorgmedewerkers toe leiden dat zo’n 1 op de 5 zorg mijdt is vreselijk. Als vakbond ontvangen wij ook veel meldingen van zorgmedewerkers die net aan of helemaal niet meer rond kunnen komen.
Bij 5 tot 10% vindt zelfs loonbeslag plaats. Juist omdat deze groep mensen extra kwetsbaar is én er alles aan zou moeten worden gedaan om de mensen te behouden voor hun werk, steunen wij het initiatief van Stichting IZZ van harte. De overheid moet de kosten voor eigen risico compenseren bij beroepsziekten.
De extreem hoge werkdruk en grotere kans op besmettingen via patiënten maakt zorgmedewerkers extra kwetsbaar. De verzuimcijfers stijgen al jaren tot ongekende hoogte wat weer voor extra uitval zorgt onder collega’s. Nu zorgmedewerkers ook nog zorg gaan mijden, betekent dat op zowel de korte als lange termijn nog meer uitval van zorgmedewerkers. FNV waarschuwt dat de personeelstekorten hierdoor nog meer zullen oplopen en de wachtlijsten voor patiënten alleen maar zullen toenemen. Met een compensatie voor de zorgkosten vanuit de overheid kan extra uitval voorkomen worden. Merlijn: ”Binnenkort worden ook de nieuwe zorgpremies bekend gemaakt. Met de kennis van nu vrezen wij dat de zorgmedewerkers nog meer zullen gaan schappen in hun zorgpakket met een groter risico voor hun eigen gezondheid.”
Kitty Jong, FNV-vicevoorzitter vult aan: “De FNV pleit ook al ruim 2.5 jaar voor een financiële regeling voor zorgmedewerkers met long covid. Niet alleen hebben zij hoge kosten gemaakt voor onder andere hun revalidatie, ook vallen zij 30% tot 50% terug in inkomsten, vanwege langdurige ziekte of zelfs ontslag. Uit ons long covidmeldpunt ontvangen wij ook signalen van zorgverleners dat zij hun revalidatietraject stopzetten, omdat ze het niet meer kunnen betalen. Een groot deel van deze groep mensen, is op het werk besmet geraakt met het coronavirus. We wachten inmiddels al bijna twee maanden op het advies van de Raad van State over een leedvergoeding. Dat duurt veel te lang. Dit onderzoek van IZZ bewijst maar weer hoe belangrijk het is dat er heel snel een financiële compensatie moet komen vanuit de overheid.”
De FNV wil ook dat de salarissen in de zorg flink omhoog gaan. Al ruim 20 jaar lopen zorgverleners tot 9% achter in loonontwikkeling ten opzichte van werknemers in het bedrijfsleven. Af en toe een bonus uitdelen, is volgens de vakbond verre van voldoende. De financiële achterstand is een structureel probleem dat ook met structurele salarisverhogingen én aanpak van de hoge werkdruk moet worden opgelost.
Uit recent gepubliceerd onderzoek van de FNV, waar ruim 28.000 leden aan meededen, kwam al naar voren dat geldgebrek en financiële onzekerheid leiden tot ingrijpende keuzes. Bijna een vijfde gaf toen al aan minder naar de dokter of tandarts te gaan. En 46% maakt zich zorgen over het betalen van de zorgverzekering.