FNV Jeugdzorg is verbaasd en teleurgesteld dat in de miljoenennota nagenoeg niets terug te vinden is over de jeugdzorg. Slechts incidentele gelden voor 2023 staan benoemd. Dat geld is voor gemeenten. Of en hoe dat bij de jeugdzorg terecht gaat komen, blijft eveneens een groot vraagteken.
Maaike van der Aar, bestuurder FNV Jeugdzorg: ‘We konden eigenlijk maar moeilijk geloven dat er echt niks over de jeugdzorg in de Miljoenennota staat. We hebben meerdere keren het document doorgespit. De jeugdzorg verkeert in diepe crisis. En als je dan alleen maar leest dat alles weer wordt doorgeschoven naar de hervormingsagenda, dan zakt de moed je wel even in de schoenen. De urgentie lijkt nog steeds niet doorgedrongen, ook al schreeuwt de hele sector, inclusief inspecties, inmiddels moord en brand’.
De hervormingsagenda is nog in de maak. Voor medewerkers is nagenoeg onduidelijk wat in die hervormingsagenda komt te staan. Van der Aar: 'De spanning bij medewerkers is enorm hoog. Wordt er nou wel of niet bezuinigd? Komt er een eigen bijdrage en daardoor mogelijke zorgmijding? Wordt er ingegrepen op de behandelduur? Wordt de jeugdzorg omgebouwd of afgebouwd en wat betekent dit voor werknemers en de zorg aan gezinnen? Allemaal vragen waar medewerkers al maanden geen antwoord op krijgen. Ondertussen wordt er verwacht dat zij doorploeteren in een sector in diepe crisis, zonder crisisplan en zonder dat hen enig perspectief voor ‘the way out’ wordt geboden'.
Ook de beloofde 10 miljoen euro voor werkdrukverlaging voor de jeugdbescherming is niet terug te vinden in de Miljoenennota: Van der Aar: 'Met dergelijke personeelstekorten is dit vooruitschuifgedrag echt onverantwoord; veel mensen vertellen ons dat zij binnen een aantal weken perspectief en verbetering willen zien, omdat ze het anders de sector verlaten. Mensen zijn moe en murw. Terwijl we ons als maatschappij echt niet kunnen veroorloven ook nog maar één jeugdzorgwerker te missen'.
FNV schreef samen met Stichting Beroepseer en de zelf opgerichte denktank De Jeugdsprong een systeemadvies voor de Jeugdzorg. Of deze adviezen worden overgenomen is onduidelijk. FNV is geweigerd aan de hervormingstafel. Ook de SER heeft een tiental adviezen geschreven voor de jeugdzorg. Dat zijn adviezen die vandaag en morgen al kunnen worden uitgevoerd, zelfs binnen de bestaande kaders. Van der Aar: ‘Ook daarvan moeten we helaas constateren dat ze niet worden uitgevoerd.' Jeugdzorgwerkers willen nu de regie over hun eigen autonomie en vakmanschap terug. De jeugdbeschermers beraden zich daarom momenteel op werkdrukverlagende werkonderbrekingen, mogelijk voor onbepaalde tijd.”
De integrale begroting van het Ministerie van VWS voor het jaar 2023 vind je hier.