Op 15 maart stond het Malieveld vol met actievoerders. FNV-voorzitter Tuur Elzinga overhandigde op het podium de adviezen van de FNV aan de staatssecretaris Maarten van Ooijen. Vandaag stuurden we ze voor de zekerheid de adviezen nog eens per mail naar de staatssecretaris en de vaste kamer-commissie van het ministerie van VWS. Lees hieronder onze aanbiedingsbrief.
Geachte staatssecretaris en leden van de vaste kamer-commissie VWS,
Bijgaand ontvangt u de boekjes zoals deze tijdens de staking zijn aangeboden aan dhr. Van Ooijen.
De Jeugdsprong is in 3 weken tijd 8000 keer ondertekend, waarna wij De Jeugdsprong aan uw kamer, dhr. Blokhuis, VNG en Jeugdzorg Nederland aanboden in mei 2021; toen zouden immers de hervormingen starten, en wij wilden op tijd dit advies neerleggen als basis voor hervormingen vanuit de sector zelf. We hebben omwille van deze tijdlijn de petitie voortijdig afgekapt, maar wel in de overtuiging dat dit advies gedragen wordt door de mensen met de ‘pootjes in de klei’.
Naast De Jeugdsprong bestaan er andere rapporten van andere partijen. Niet zelden met ook analyserende beschrijvingen en dezelfde conclusies. Ook deze partijen, waaronder wij, hebben elkaar opgezocht en maakten een samenvatting van hun rapporten. Dit is het derde boekje: ‘Toekomst Jeugd- de Samenvatting’.
We durven de stelling aan dat de sector er allang uit wat nodig is en waar de oplossing te vinden is. Het is nu vooral aan de beslissende partijen daar werk van te maken. Wij spreken de staatssecretaris aan op zijn hoofdrol in deze, maar ook op de Kamer rusten verwachtingen.
Wij zijn ervan overtuigd dat alles inmiddels wel gezegd, geschreven en onderzocht is. Alternatieven zijn al heel lang door de sector beschreven. Dat doen we al 5 of misschien zelfs wel 6 jaar op alle denkbare manieren. De behoefte om nu concrete stappen te zien is niet meer te negeren; daarvoor scandeerden op 15 maart 7000 mensen niet voor niks: ‘geen woorden, maar daden’. Voor die daden is veel meer centrale regie voor nodig dan nu het geval is; het komt niet vanzelf goed.
U kunt beginnen met het uitvoeren van de korte termijn adviezen uit het SER-rapport ‘van systemen naar mensen’. Dat zijn adviezen die passen in de huidige werkelijkheid en directe verlichting kunnen brengen. Werkgevers en werknemers zijn het hier al over eens. Voor de lange termijn willen wij de basis van de Jeugdsprong terugzien in de hervormingen. En natuurlijk; de bezuiniging, inclusief de mogelijkheid van een eigen bijdrage en het normeren van de behandelduur, moet van tafel.
Wij hechten grote waarde aan samenwerken en partnerschap, maar zien wel dat er forse ingrepen nodig zijn. Niet alleen op lange termijn (hervormingen, Jeugdsprong en Toekomst Jeugd-De Samenvatting), maar ook in het hier en nu (crisisplan en het uitvoeren van de SER-adviezen). Dit zeggen wij echter ook al 5 of 6 jaar. De vraag is inmiddels of de politiek en bestuurlijk wil er wel is, aangezien we de concrete forse ingrepen niet zien en de situatie ondertussen zienderogen verslechtert. Inmiddels dusdanig dat het niet langer houdbaar is.
Daarom stellen wij daarnaast nu ook dat, indien u vasthoudt aan de huidig ingezette koers, wij de verantwoordelijkheid voor alle vastlopende zaken aan u overdragen. Ondertussen zullen wij met onze leden-medewerkers gaan doen wat nodig is. En dat betekent dus ook: gaan laten wat niet nodig is. Professionele ongehoorzaamheid in het belang van kinderen, gezinnen en behoud van werknemers en expertise. Ook als dat tegen de belangen van werkgevers en overheden in gaat. En waar nodig onder actie-aanzegging. Wij zien na al deze jaren helaas geen andere weg meer dan deze stelligheid.
Mocht u toch een sparringpartner en samenwerkingspartner zien in de FNV als grootste vertegenwoordiging van medewerkers, met gedragen inhoud en arbeidsmarktexpertise, dan zijn wij van de partij.
Maaike van der Aar
FNV-bestuurder Jeugdzorg