De FNV en andere bonden hebben met zorgorganisatie Pluryn een akkoord bereikt over toepassing van het sociaal plan voor de medewerkers van De Hoenderloo Groep. Toch blijven wij ons verzetten tegen sluiting.
(het meisje op de foto is geen cliënt van De Hoenderloo Groep)
Wij spraken eerder een sociaal plan af voor heel Pluryn, voor meerdere jaren. 'Ons nieuwe akkoord geeft de jeugdzorgwerkers duidelijkheid over de toepassing van dat sociaal plan en over hun rechten als De Hoenderloo Groep ook echt dichtgaat,' zegt Jan Verhoeven, bestuurder van FNV Zorg & Welzijn. 'Maar', voegt hij daar meteen aan toe, 'wij vinden nog steeds dat deze unieke plek voor complexe jeugdzorg open moet blijven: hier en met dezelfde mensen.'
Zorgorganisatie Pluryn wil De Hoenderloo Groep binnenkort sluiten en de medewerkers direct gelijkwaardig werk aanbieden op andere locaties. Wij hebben nu met Pluryn afgesproken wat gelijkwaardig werk is. Zo kunnen de jeugdzorgwerkers hun jonge cliënten volgen als die worden overgeplaatst naar een andere plek binnen het concern.
Slaagt Pluryn er niet in om een medewerker direct gelijkwaardig ander werk te geven dan moet het in twaalf maanden een andere, passende functie zoeken of kan de werknemer gebruikmaken van een vrijwillige vertrekregeling met een mobiliteitspremie.
De FNV en de zorgprofessionals van De Hoenderloo Groep voerden de afgelopen maanden actie voor het open houden van de instelling. Zij gingen onder anderen met een bus naar Den Haag en spraken daar met minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn & Sport. Dat gesprek leverde niet op wat we ervan hoopten.
Voor de bond en de medewerkers is het glashelder: de specifieke jeugdzorg op de locaties in Hoenderloo en Deelen blijft keihard nodig voor een grote groep zeer kwetsbare jongeren. Niet alleen voor de kinderen die er nu zitten, maar ook in de toekomst voor andere kinderen.
Verhoeven: ‘De Hoenderloo Groep hoeft niet dicht. Die kan nog steeds helemaal of gedeeltelijk blijven voortbestaan als een geschikte andere zorgorganisatie het overneemt. Maar Pluryn is alleen geïnteresseerd in geld en verwijst kandidaten voor overname naar een inschrijving op het onroerend goed: de grond en de panden. Onze leden willen dat Pluryn snel tot inkeer komt.’
Maaike van der Aar, landelijk FNV-bestuurder voor de jeugdzorg: ‘Het is een illusie om te denken, zoals de verantwoordelijke gemeenten en minister De Jonge doen, dat de specifieke jeugdzorg van De Hoenderloo Groep niet meer nodig is. Het is schrijnend dat Pluryn nu letterlijk de grond onder de voeten van de medewerkers en de jongeren, voor wie zij zich iedere dag met heel hun hart inzetten, bij inschrijving verkoopt. Dat mag de overheid niet laten gebeuren.’
Bij De Hoenderloo Groep, onderdeel van zorgconcern Pluryn, werken 400 mensen. Zij bieden specialistische jeugdzorg en scholing aan 200 jongeren in het Gelderse Hoenderloo en Deelen.