De vakbonden FNV, CNV en FBZ en werkgeversorganisatie Jeugdzorg Nederland hebben op 30 september een onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao gesloten.
In het akkoord zijn de partijen een loonstijging van 4 procent per 1 januari 2020 en eenmalige uitkeringen in december 2019 en in juni 2020 overeengekomen. Daarnaast wordt de vakbondscontributie voor FNV en CNV vergoed door de werkgevers en wordt in de cao het recht op onbereikbaar zijn vastgelegd. Naast een akkoord over de cao, maakten werkgevers met FNV en CNV afspraken over de onderwerpen die terugkomen op een arbeidsmarkttafel. De akkoorden worden de komende weken voorgelegd aan de verschillende achterbannen.
Het onderhandelaarsakkoord voor de nieuwe cao loopt tot en met 31 december 2020. De loonstijging van 4 procent gaat in per 1 januari 2020. In december 2019 krijgen de werknemers een eenmalige uitkering van 800 euro bruto en in juni 2020 een uitkering van 200 bruto. De partijen spraken bovendien af dat werknemers het recht hebben om in hun vrije tijd onbereikbaar te zijn en dat werkgevers de lidmaatschapscontributie voor FNV en CNV voor hun rekening nemen.
Naast een akkoord over de cao, bereikten de onderhandelingsdelegaties van FNV, CNV en Jeugdzorg Nederland een akkoord over de onderwerpen op de arbeidsmarkttafel. De tafel wordt gefaciliteerd door het ministerie van VWS en neemt wat de partijen betreft maatregelen voor onder andere werkdruk, werkplezier en instroom, behoud en vakmanschap van medewerkers. Mede door de in te stellen arbeidsmarkttafel is er ruimte ontstaan voor de loonafspraken in het cao-onderhandelaarsakkoord.
De delegaties begonnen hun gesprekken begin dit jaar. Al vrij snel kwamen de onderhandelingen stil te liggen toen bleek dat de werkgevers geen ruimte zagen voor structurele loonsverhoging in 2019. Acties richting de financiers - Rijk en gemeenten - volgden. Die leidden tot geld voor gemeenten. Voor FNV, CNV en Jeugdzorg Nederland is het duidelijk: “We doen een dringend beroep op de gemeenten om dat geld nu ook in de jeugdzorg te laten landen. Gemeenten krijgen, naast het extra geld voor de komende jaren, van het Rijk een compensatie voor loonstijging. Dat geld moet naar de jeugdzorg en haar medewerkers en willen we terugzien in de tarieven voor de komende jaren.”
Maaike van der Aar, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: “Het is een bijzonder akkoord. Eerdere onderhandelingen zijn nooit zo complex geweest. Dit zijn belangrijke eerste stappen om op verder te bouwen Ik ben ongelooflijk trots op onze actievoerende leden die bleven volharden. Dit is de generatie jeugdzorgwerkers die niet langer stil blijft. Het is dik verdiend dat zij hiervoor worden beloond. Tegelijkertijd vindt FNV nog steeds dat VWS over de brug moet komen om de tekorten aan te vullen en ervoor te zorgen dat er faire tarieven worden betaald.”
Oscar Overbeek, bestuurder CNV: “Deze twee akkoorden geven een eerste impuls voor een gezonde sector jeugdzorg. Het is een uniek traject waarbij de staking van 2 september een belangrijke aanzet tot deze akkoorden gaf. Met de arbeidsmarkttafel maken we vervolgstappen die het verschil gaan maken voor de medewerkers in de sector jeugdzorg.
René Meuwissen, bestuurslid Jeugdzorg Nederland: “Er is in de sector heel veel waardering voor de medewerkers. Jeugdzorg is mensenwerk, dus als we goede zorg willen bieden en blijven bieden, hebben we de mensen keihard nodig. Daarom is dit akkoord ontzettend belangrijk.”