Werknemers in de thuiszorg gaan er de laatste jaren alleen maar op achteruit. Gemeenten kopen zorg in tegen de laagste prijs waardoor de arbeidsvoorwaarden alleen maar slechter worden. Omdat deze situatie niet meer houdbaar is, heeft FNV Zorg & Welzijn een brief gestuurd aan het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).
In 2015 werd de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ingevoerd. Sindsdien hebben huishoudelijke hulpen te maken met salarisverlagingen, onzekere contracten en minder contracturen. Meer dan 50.000 werknemers in de verpleeghuiszorg en thuiszorg verloren hun baan. Doordat de prijs voor zorg belangrijker werd dan de zorg zelf, werden de arbeidsomstandigheden voor mensen in de zorg stukken slechter.
Ook is er onduidelijkheid over de verantwoordelijkheden van de huishoudelijke hulp:
Cliënten hebben het recht om te weten hoeveel uur zorg zij krijgen en wat zij aan zorg kunnen verwachten.
Daarom hebben we nu een brief aan de minister gestuurd: de race naar beneden moet stoppen en we willen duidelijk over welke taken de gemeente moet uitvoeren. De minister moet de gemeenten aanspreken en zorgen dat zij de wet respecteren. Maar op dit moment zien wij dat dat niet gebeurt.