Cao-onderhandelingen Ambachtelijk Bakkerijen gestart

Werkgevers: laag loonbod en de Vitaliteitsleeftijd omhoog

Redactie
Door Redactie 10 januari 2025

Een laag loonbod en deelnemen aan de vitaliteitsregeling vanaf 62 jaar. Dat is samengevat waar de werkgevers mee zijn gekomen tijdens de eerste ronde van de cao-onderhandelingen voor de ambachtelijke bakkerijen. Daarmee is het vanaf de eerste ronde al duidelijk dat werkgevers op de belangrijkste punten iets anders willen dan wat vakbonden voorstellen. Wat betreft eerder stoppen met zwaar werk staat de deur wel op een kier.

Standpunten toegelicht

Tijdens de eerste onderhandelingsronde hebben wij onze standpunten toegelicht. De belangrijkste voorstellen zijn:

  • Loonsverhoging die zorgt voor meer koopkracht en zekerheid: 7% voor één jaar, zodat er ten opzichte van de inflatie over 2024 sprake is van een stevige koopkrachtstijging.
  • Eerder stoppen met werken (RVU): bij zwaar werk een regeling waarmee je het recht hebt eerder te kunnen stoppen.
  • Vitaliteitsregeling: eerder gebruik maken van deze regeling, die ook bekend staat als de 80-90-100 regeling. Wij stellen voor dat werknemers vanaf 58 jaar kunnen deelnemen.

Lees hier de volledige voorstellenbrief

De verschillen op de twee belangrijkste punten:

Voorstellen werkgevers

In de voorstellenbrief van de werkgevers is het even zoeken naar de concrete voorstellen voor de cao, maar ze staan er wel degelijk duidelijk in. Onderstaand de voorstellen en wat er besproken is aan de onderhandelingstafel:

  • Loonsverhoging: Is afhankelijk van de looptijd van de cao, waarbij koopkrachtbehoud en dus het meestijgen van de lonen met de inflatie een passende uitkomst is. Hierbij wordt de loonsverhoging van januari 2025 uit de vorige cao (2,75%) meegenomen als correctie op de inflatie van 2024. Uitgaande van een inflatie van 3,3% in 2024 betekent dit voor de nieuwe cao een loonbod van 0,55% over 2025.  Bij een tweejarige cao willen de werkgevers de inflatie over 2025 compenseren. Dit wel door nu al een vast percentage af te spreken. Dat kan nadelig of voordelig uitpakken, afhankelijk van de vraag wat de werkelijke inflatie wordt over 2025.
  • Vitaliteitsregeling: Vitaliteitsregeling zou gekoppeld moeten worden aan de AOW-leeftijd en tot 5 jaar voor die bereikt wordt ingezet kunnen worden. Dit betekent nu vanaf 62 jaar. Ook moeten mensen als voorwaarde om aan de regelen mee te mogen doen minimaal 10 jaar in het bedrijf hebben gewerkt.
  • Eerder stoppen met zwaar werk: Met de RVU regeling kunnen mensen met zwaar werk 3 jaar eerder dan de AOW-leeftijd stoppen met werken. Deze regeling staat nu niet in de cao. Uit de cao-enquête kwam naar voren dat voor heel veel mensen uit de ambachtelijke bakkerijen dit een belangrijk punt is.

Werkgevers hebben in de voorstellenbrief niks gezegd over de RVU. Tijdens de onderhandelingen hebben we gevraagd hoe werkgevers dit zien. Werkgevers gaven aan open te staan om te kijken of het mogelijk is een afspraak te maken over de RVU.

Lees hier de volledige voorstellenbrief van de werkgevers

Hoe nu verder?

De volgende cao-onderhandelingsronde is op 22 januari. We verwachten dan verder te praten over het loon en overige plannen van werkgevers, zodat we echt kunnen gaan onderhandelen.

Doe mee en blijf op de hoogte!

Om te laten zien dat je staat voor een goede cao is dit wat je kan doen:

  • Word lid van de WhatsApp-community om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. En voeg al je collega’s toe
  • Laat zien dat je een goed cao en een sterke vakbond belangrijk vindt door lid te worden.
  • Praat met je collega’s. Wat gaan jij en je collega’s doen als er alleen verslechteringen op tafel blijven liggen?
Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.