Op 14 november hebben wij voor de tweede keer gesproken met de werkgevers van de industriële bakkerijen. Na het uitwisselen van de voorstellen op 4 november was dit eigenlijk de eerste echte onderhandelingsronde. De werkgevers houden de kaarten met het loonbod helaas nog op de borst, ondanks ons duidelijke verzoek om deze informatie te delen.
Er is uitgebreid stilgestaan bij het onderwerp duurzame inzetbaarheid. Denk hierbij aan regelingen waarmee medewerkers eerder kunnen stoppen of minder kunnen werken in de bakkerij. Het werk in de bakkerij is zwaar en zeker voor oudere medewerkers wordt het steeds zwaarder.
Voor de vakbondsleden is het belangrijk dat de regeling voor vervroegde uittreding (RVU), inclusief de fiscaal maximale ruimte van € 300 per maand, een recht wordt. Momenteel is dat niet het geval en kun je er alleen aanspraak op maken wanneer de werkgever hiermee instemt. Er wordt nu nauwelijks gebruikgemaakt van deze regeling. Werkgevers erkennen dat oudere medewerkers steeds moeilijker gezond de AOW-leeftijd halen, maar vrezen tegelijkertijd het vertrek van ervaren krachten, vooral gezien het huidige personeelstekort.
We hebben ook gesproken over het verminderen van nachtdiensten voor medewerkers van 55 jaar en ouder. Hier wilden werkgevers echter niet in meegaan. Wel hebben zij toegezegd dat medewerkers vanaf hun 55e niet meer in een zwaarder rooster geplaatst kunnen worden.
Daarnaast wordt gekeken naar een uitbreiding van de vitaliteitsregeling. Deze uitbreiding zou het mogelijk moeten maken dat medewerkers drie jaar voor hun AOW-leeftijd nog maar 60% hoeven te werken. Uiteraard moet dit financieel aantrekkelijk zijn. Hier zijn we echter nog niet uit. Deze regeling geldt overigens alleen voor medewerkers die vallen onder de voorwaarden van de zware beroepen zoals die nu in de cao zijn opgenomen.
Het is teleurstellend dat de werkgevers op 14 november nog steeds geen loonbod hebben gedaan. Zij weten hoe belangrijk dit voor de medewerkers is maar ondanks dat zijn ze niet met een voorstel gekomen. Werkgevers gaven aan dat er nog geen loonbod kan komen omdat zij een totaalpakket willen presenteren. Dit klinkt aantrekkelijk maar betekent in de praktijk dat loon het sluitstuk wordt. Wij hebben aangegeven dat het loon hiervoor te belangrijk is.
Een slecht loonbod helpt echter niemand. Om tempo te maken en niet te hoeven wachten tot de eerstvolgende ronde op 28 november, hebben wij afgesproken op 22 november een extra onderhandelingsronde te plannen. Tijdens deze ronde komt er een loonbod en worden andere loongerelateerde onderwerpen besproken, zoals de automatische prijscompensatie (APC) en het jeugdloon.
In hun voorstellenbrief wilden werkgevers voorwaarden verbinden aan de huidige vitaliteitsregeling en aan de uitbreiding hiervan. Zij stelden bijvoorbeeld voor dat medewerkers die aan de regeling deelnemen niet meer op hun vrije dagen elders betaald mogen werken. Ook wilden zij bepalen op welke dagen medewerkers verplicht moeten blijven werken en stelden zij voor dat dit opeenvolgende dagen moeten zijn.
Deze voorstellen zijn inmiddels van tafel. Andere voorstellen zijn nog niet besproken. Er is dus nog veel werk te doen.
Wij zijn teleurgesteld dat we nog niet kunnen zeggen wat de werkgevers aan loonbod in petto hebben. We hadden gehoopt dat werkgevers het belang hiervan zouden inzien maar dat is niet gebeurd. Wel zijn er goede stappen gezet op het gebied van duurzame inzetbaarheid, al zijn deze nog niet 100% zeker.
Zoals gezegd komt er op 22 november een loonbod. Na deze onderhandelingsronde zullen we de uitkomsten zo snel mogelijk via de WhatsApp-community communiceren. Zo ben je als eerste op de hoogte. Kort daarop zal ook een nieuwsbericht op onze website verschijnen.
Veel medewerkers in de bakkerijen hebben via de fotopetitie al laten zien dat zij een goede cao willen. Hoewel werkgevers dit niet hardop zeggen, lijkt het erop dat zij hiervan onder de indruk zijn. Dit versterkt onze onderhandelingspositie.
Samen staan we sterker!