Zeker zeshonderd werknemers van Heineken leggen donderdag een paar uur het werk neer. Zij voeren vanaf 10.00 uur actie bij de brouwerijen in Den Bosch en Zoeterwoude voor een betere en permanente zwaarwerkregeling (ook wel RVU of Regeling Vervroegd Uittreden).
Op iedere locatie komen zo'n driehonderd actievoerders samen. Piet Rietman, in het dagelijks bestuur van de FNV verantwoordelijk voor de pensioenen, is één van de sprekers bij de brouwerij in Zoeterwoude.
Nurettin Altundal, bestuurder FNV Voedingsindustrie: ‘Net als bouwvakkers, metaalwerkers en mensen in bijvoorbeeld het transport doen bierbrouwers fysiek zwaar werk. Zij werken bovendien vaak in ploegendiensten. Ook bij Heineken willen de mensen gezond hun pensioen halen. Dus het moet mogelijk blijven om eerder te stoppen met werken.’
De werkonderbrekingen bij Heineken staan niet op zichzelf. Al maandenlang organiseert de FNV acties in diverse sectoren voor het voortbestaan van de zwaarwerkregeling. Die is nu tijdelijk en loopt eind 2025 alweer af. Door de regeling kunnen duizenden werknemers met zwaar werk al enkele jaren voor hun oude dag stoppen met werken.
De vakbond wil ook dat de regeling wordt verbeterd, zodat meer werknemers gezond de eindstreep halen. Voor werkgevers moet het makkelijker worden om mensen aan de regeling te laten meedoen. Dat kan door het boetevrije bedrag te verhogen dat bedrijven mogen uitkeren. Verder vindt de FNV dat partijen aan de cao-tafel moeten bepalen wat zwaar werk is.
Piet Rietman, in het dagelijks bestuur van de FNV verantwoordelijk voor pensioenen: ‘Na de acties in bouw en openbaar vervoer ga je nu ook steeds meer stakingen zien in de industrie. We gaan hiermee door tot er een permanente, verbeterde zwaarwerkregeling is en ook in de toekomst mensen met zwaar werk eerder kunnen stoppen met werken.’
Heineken heeft in Nederland brouwerijen in Den Bosch en Zoeterwoude, verder kantoren in Leiden en Amsterdam. Voor de circa 3.600 werknemers heeft de FNV begin dit jaar drie nieuwe cao’s afgesproken.