Werknemers van Frisia Foods in Haulerwijk eisen in een petitie maatregelen van de directie tegen de te hoge werkdruk bij de pluimveeslachterij.
Karel de Buijzer, bestuurder FNV Voedingsindustrie: ‘De maat is echt vol. Werknemers komen niet toe aan hun rust door gehaaste pauzes. Daarnaast is er veel te veel uitstroom van uitzendkrachten, zodat de werkdruk structureel te hoog blijft.’
De werkdruk bij Frisia is volgens de FNV ontzettend hoog. Pauzes moeten gehaast genomen worden. Er wordt in de gaten gehouden dat medewerkers niet langer dan twintig minuten van hun werkplek wegblijven. De Buijzer: ‘Medewerkers moeten in die korte pauze verplicht hygiënische handelingen doen, die ongeveer acht minuten van hun eigen tijd kosten, terwijl dit gewoon onder werktijd zou moeten vallen.’ In de petitie eisen de werknemers dan ook dat de pauze pas ingaat na de hygiënische handelingen.
De medewerkers hebben ook last van de hoge uitstroom van uitzendkrachten. Bijna de helft van de medewerkers is uitzendkracht. Doordat ze nauwelijks begeleiding krijgen en onder hoge druk moeten werken, vertrekken ze snel weer. ‘Er is voor uitzendkrachten ook geen uitzicht op een contract bij Frisia. Daarom is ook een eis in de petitie dat bij goed functioneren uitzendkrachten na een jaar in dienst moeten kunnen komen. Dan hoeven er minder nieuwe medewerkers ingewerkt te worden, wat ook weer scheelt in de werkdruk’, aldus De Buijzer.
Bij Frisia Foods in Haulerwijk werken 140 mensen. De medewerkers willen erkenning en oplossingen voor hun hoge werkdruk, maar ook meer waardering voor hun loyaliteit. Ook willen ze zich weer veilig voelen. Veel medewerkers voelen een angstcultuur en daarom willen ze niet meer in hun eentje op gesprek op kantoor. In de petitie eisen ze daarvoor ook ondersteuning.