FNV stapt namens twaalf voormalige medewerkers van Deliveroo naar de rechter om een nabetaling te eisen. De twaalf werkten in de periode 2015 tot medio 2018 in loondienst bij de bezorgdienst en verdienden rond het minimumloon. De rechter oordeelde afgelopen dinsdag in hoger beroep dat Deliveroo-medewerkers onder de cao Beroepsgoederenvervoer vallen.
Saraya van der Geer, consulent FNV Platformwerk: ‘Wij gaan er voor zorgen dat Deliveroo zich aan de cao gaat houden en dat deze voormalig medewerkers krijgen waar ze recht op hebben. Deliveroo heeft nu lang genoeg de regels aan zijn laars gelapt.’
Deliveroo had tot medio 2018 bezorgers in dienst, maar stopte daar toen mee. Wie nog voor Deliveroo wilde werken moest zzp-er worden. De rechter oordeelde eerder dit jaar in hoger beroep dat de bezorgers geen zzp’er zijn en dus recht hebben op een arbeidscontract. ‘Deze uitspraak en die van afgelopen dinsdag betekenen dat alle bezorgers die voor Deliveroo hebben gewerkt, in dienst of als zzp’er, nu een arbeidsovereenkomst en nabetaling kunnen eisen. Naast de groep waarvoor we vandaag naar de rechter gaan, zijn er nog meer claims in voorbereiding’, aldus Van der Geer.
FNV strijdt al jaren tegen de schijnconstructies bij platformbedrijven als Deliveroo en Uber. Die bedrijven maken gebruik van schijnzelfstandigen. Daardoor krijgen de bezorgers geen vast uurloon, toeslagen of vakantiegeld en wordt hun loon niet doorbetaald tijdens wachttijd, ziekte en vrije dagen. Bovendien betalen deze werkgevers geen sociale premies, verzekeringen en pensioenpremies. Van der Geer: ‘We hebben nu meerdere rechtszaken gewonnen. Dat is super. Maar wij vinden dat de regering in Den Haag in actie moet komen. Deze bedrijven blijven maar op deze manier opereren en de overheid laat ze tot nu toe ongemoeid.’
Dat de overheid niet ingrijpt, is voor FNV onbegrijpelijk, maar de vakbond ziet wel wat veranderen. Deze maand werd een Europees wetsvoorstel gepresenteerd dat schijnzelfstandigheid moet tegen gaan en in het nieuwe regeerakkoord staat dat de overheid beter gaat handhaven. ‘Het is mooi dat de politiek nu de urgentie voelt, maar er moet wel snel doorgepakt worden. Deze schijnconstructies moeten zo snel mogelijk verleden tijd zijn’, aldus Van der Geer.