Het kabinet heeft via een internetconsultatie laten weten hoe ze het wetsvoorstel 'Afschaffing van de tegemoetkoming voor arbeidsongeschikten' wil gaan vormgeven. In dit voorstel schaft de regering een kleine bijdrage van € 219,90 per jaar voor mensen met een WAO, WIA- of Wajong-uitkering af. Deze vergoeding is een compensatie voor het vaak onvermijdelijke eigen risico in de zorg.
Nu het eigen risico omlaag gaat, kan deze vergoeding stoppen volgens deze regering. De FNV had het plan al in het hoofdlijnenakkoord van de huidige regering gezien. Als een grote verrassing komt deze maatregel dus niet. Desalniettemin is er toch verbijstering over dit voorstel.
Het verlagen van het eigen risico in de zorg wordt gezien als een van belangrijkste maatregelen voor kwetsbare mensen. Het is dan ook vreemd dat de groep voor wie zo'n tegemoetkoming het meest logisch lijkt, juist de groep is van wie de bijdrage afgepakt wordt.
Mensen met een WAO-, WIA- of Wajong-uitkering zijn per definitie langdurig ziek. Het eigen risico in de zorg is voor het overgrote deel van deze groep een onvermijdelijke kostenpost waar ze niks aan kunnen doen.
De overheid vindt het geen ongelijke behandeling. Ze schaffen de tegemoetkoming namelijk af voor iedereen. Of je nu een uitkering hebt of niet. Dat is feitelijk misschien juist, maar dat houdt in dat ze eigenlijk zeggen: “iedereen even slecht is ook gelijk”. En dat is niet juist.
Kortom: Het advies van FNV: Trek deze wetswijziging in. Stop de zieke werknemer pesten.