Gehuld in regenkleding en regenlaarzen overhandigen verontruste burgers en leden van vakbond FNV woensdag 2 april symbolisch een reddingsboei aan Waterschap Hunze en Aa’s. De actievoerders willen een rechtvaardiger kwijtscheldingbeleid van het waterschap. ‘Er zitten grote verschillen tussen regio’s. Dat is onrechtvaardig en moet anders’, zegt Maureen van der Pligt, bestuurder FNV Uitkeringsgerechtigden.
De regels voor kwijtschelding van waterschapsbelasting verschillen sterk per waterschap. ‘Waar de ene persoon in Groningen met bijvoorbeeld alleen AOW kwijtschelding krijgt, moet iemand met exact hetzelfde inkomen in Hunze en Aa de volle mep betalen’, vervolgt Van der Pligt. ‘Ook mag je in Groningen bijvoorbeeld meer spaargeld op de bank hebben om in aanmerking te komen voor kwijtschelding. Dat is natuurlijk absurd.’ FNV strijdt voor landelijke gelijkheid in de regels voor kwijtschelding, zodat dit niet meer afhankelijk is van je postcode.
Het waterschap Hunze en Aa’s heeft de mogelijkheid om de regels te versoepelen, maar weigert dit te doen. ‘Wij willen dat Hunze en Aa de regels aanpast en de minima niet laat verzuipen’, aldus Van der Pligt.
In Nederland zijn er 21 waterschappen, waarvan de meeste gelukkig rechtvaardige kwijtscheldingsregelingen hanteren. Maar Hunze en Aa’s, maar ook Zuiderzeeland, Rijn en IJssel en hanteren onrechtvaardige inkomens- en vermogensgrenzen. ’Dat zorgt voor een soort postcode-loterij waar mensen onterecht de dupe van worden’, zegt Van der Pligt. De FNV is van mening dat iedere inwoner recht heeft op gelijke behandeling, ongeacht waar je woont.