Het gerechtshof in Den Haag heeft een belangrijke uitspraak gedaan met betrekking tot de arbeidskorting voor werkenden met een WIA-uitkering. Volgens het hof hebben zij recht op deze heffingskorting als de uitkering rechtstreeks door het UWV aan de werknemer wordt overgemaakt.
De arbeidskorting is een heffingskorting die werkenden ontvangen. Het wordt berekend op basis van het totale inkomen uit arbeid. Deze korting is in 2001 ingevoerd en bedroeg destijds maximaal € 920 per jaar. Dit jaar is het maximumbedrag gestegen naar € 5.052, ruim vijf keer zo hoog. Dit betekent dat de korting netto enkele honderden euro's per maand kan bedragen.
Uitkeringsgerechtigden die naast hun uitkering ook werken en hun uitkering laten overmaken naar de werkgever, hebben ook recht op de arbeidskorting. De werkgever maakt dan zowel het loon als de uitkering over aan de werknemer, waardoor deze over het totale bedrag recht heeft op de arbeidskorting.
Voor werknemers met een WIA-uitkering, die hun uitkering niet via de werkgever kunnen laten uitbetalen, geldt momenteel een beperking. Zij hebben alleen recht op de arbeidskorting over het betaalde loon, niet over de uitkering zelf. Dit kan aanzienlijke nettoverschillen opleveren.
Het gerechtshof in Den Haag heeft geoordeeld dat deze beperking onrechtvaardig is. Zij hebben besloten dat de werknemer die het heeft aangekaart recht heeft op de arbeidskorting over het loon en de uitkering. Ook al krijgt de werknemer de uitkering via het UWV.
Staatssecretaris Van Rij heeft cassatie (een soort hoger beroep) ingesteld tegen deze uitspraak. Daarnaast zijn er vragen gesteld in de Tweede Kamer en is de FNV in gesprek met het UWV en het Ministerie om tot een eerlijke oplossing te komen. Zodra er meer duidelijkheid is, zullen we je hiervan op de hoogte stellen.
Op dit moment hoeven werknemers die hiermee te maken hebben geen actie te ondernemen. Het UWV houdt alle aanvragen vast totdat er meer duidelijkheid is over de situatie.