Afgelopen maand hebben we via de Hartslagmeter Zwembaden informatie opgehaald bij medewerkers in de zwembaden. 84 mensen vulden de enquête in. Dank! De werknemers vielen onder 3 verschillende cao’s. Dit levert de FNV nuttige informatie op voor de onderhandelingen met werkgevers. Dat doen we samen met jou!
De uitgezette vragenlijst is een gevalideerde set vragen. De uitslag geeft een goed beeld wat er in heel Nederland leeft in deze branche. Bij zwembaden is meer dan de helft van de respondenten FNV-lid. Hieronder de belangrijkste resultaten. Deze zijn ook gedeeld met de brancheraad zwembaden: onze actieve leden.
Opvallend was dat men hoog scoorde op de vraag of men het werk nuttig vindt voor de samenleving. 88% zei hier ja op. En terecht: het leren zwemmen en het kunnen zwemmen is bijzonder nuttig voor de samenleving. Helaas wordt dit grote nut maar slecht betaald. Medewerkers ervaren dat ze moeilijk rond kunnen komen en dat ze zich zorgen maken over hun pensioen.
Ook vinden ze hun werk zwaar. De zwaarte heeft vooral met de omstandigheden in een zwembad te maken (warm en vochtig), de hogere leeftijd van menig medewerker en de grote verantwoordelijkheid die rust op hun schouders.
Dat de lonen laag zijn in deze branche is een terechte constatering. En ook dat het werk zwaar en verantwoordelijk is. Hierdoor zijn er veel personeelstekorten. Jonge mensen zijn moeilijk te vinden en te binden. Dit vraagt weer om duurzame inzetbaarheid van oudere werknemers. Ze zijn bovendien veel tijd kwijt aan het inwerken van nieuwe (vaak tijdelijke) collega’s. Het hoge aantal vaste contracten onder deze medewerkers zorgt er voor dat men de branche trouw blijft. Het onderlinge contact tussen collega’s is goed. Deze factoren zorgen voor een stabiele basis.
Gezond en veilig kunnen werken blijft hét thema voor de medewerkers. Zij willen voldoende pauze kunnen houden, goed opgeleid blijven, collega’s voldoende kunnen begeleiden. Contact met klanten wordt steeds ingewikkelder. Als factoren worden aangewezen: coronaregels, werken met veel verschillende doelgroepen en het management dat te ver op afstand staat. Er moet een goede mix blijven tussen ervaren en minder ervaren collega’s. 75% ervaart dat deze mix er nu is. Houden zo!
Uit de enquête halen de FNV-bestuurders samen met de brancheraad de dilemma’s voor de toekomst. Hoe krijg je de zwembadbranche aantrekkelijk voor jonge mensen, hoe behoudt je die jonge mensen en hoe zorg je dat oudere werknemers veilig en gezond hun pensioen halen? Dit heeft te maken met goede arbeidsvoorwaarden, veilige arbeidsomstandigheden en aandacht voor duurzame inzetbaarheid. Dit zijn onderwerpen waarover de FNV met de werkgevers afspraken wil maken. Samen met onze leden.
De Hartslagmeter is ook ingevuld door andere werknemers in de sector sport. Je kunt de resultaten hier bekijken.