De FNV waarschuwt dat er echt meer nodig is om de koopkracht van senioren de komende jaren te repareren. De rek is er bij de gepensioneerden al heel lang uit. Er zijn meerdere maatregelen nodig om deze achterstand recht te zetten.
Tuur Elzinga, vicevoorzitter en pensioenonderhandelaar FNV: "Het is mooi dat het pensioenstelsel toekomstbestendiger wordt en het pensioenvooruitzicht voor miljoenen mensen verbetert, maar ik zie ook dat de flink opgelopen koopkrachtachterstand van gepensioneerden nog lang niet wordt gerepareerd. Daarom zijn er dringend aanvullende maatregelen nodig om de koopkracht van alle huidige en toekomstige senioren fors te verbeteren."
Je zult maar tien jaar geleden met pensioen zijn gegaan en elk jaar je aanvullend pensioen minder waard hebben zien worden. Dan wil je nu toch eindelijk weleens compensatie? Dat is een rechtvaardige vraag en daarom willen we een forse verhoging van het AOW-bedrag. De FNV vindt dat het minimumloon moet worden verhoogd van 10 naar 14 euro. De AOW-uitkering is gekoppeld aan het minimumloon, daarom heeft een verhoging van het minimumloon een positief effect op de hoogte van de AOW. De FNV strijdt met de campagne ‘Voor 14’ voor een hoger minimumloon.
De meeste pensioenfondsen hoeven in 2021 geen kortingen door te voeren. Er zijn helaas toch een paar pensioenfondsen voor wie een korting dreigt. Je kunt bij je eigen pensioenfonds hiernaar informeren. Elzinga: "In het jaar dat vele bedrijven met miljarden overeind worden gehouden, is het natuurlijk onbestaanbaar dat we de generatie die deze bedrijven voor een groot deel heeft opgebouwd in de kou laten staan."
Vaak mogen onder de ‘oude’ regels de pensioenen van miljoenen mensen met een aanvullend pensioen al meer dan tien jaar niet worden geïndexeerd. Dat betekent dat de pensioenen niet zijn meegestegen met de prijzen. De koopkracht van het aanvullend pensioen is dus fors uitgehold, terwijl de gemiddelde welvaart in ons land juist is toegenomen. Het nieuwe pensioenstelsel staat toe dat er veel sneller geïndexeerd wordt en pensioen meer kan meebewegen met de welvaart.
Een koopkrachtig en toekomstbestendig aanvullend pensioen komt steeds een stap dichterbij. De conceptwetgeving ‘Wet toekomst pensioenen’ is door de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in december 2020 opgeleverd. Ook komt er een vrijstellingsregeling voor 2021 en een overgangsregeling voor de transitiejaren waardoor hele grote kortingen (ruim 10%) voor miljoenen mensen op hun pensioen of pensioenopbouw kan worden voorkomen. In de transitieperiode mag er ook sneller worden geïndexeerd, maar voor veel deelnemers biedt deze regeling nog onvoldoende soelaas. Er kan nog niet (volledig) worden geïndexeerd en er zit zeker nog geen koopkrachtreparatie in. Daarom vindt de FNV aanvullende maatregelen nodig, waaronder een substantiële verhoging van de AOW. Ondersteun jij de Voor 14 campagne? Teken dan mee op www.voor14.nl voor een hoger minimumloon! De politiek kan richting de verkiezingen van maart 2021 niet meer om deze eis heen.