Vakbond FNV houdt op 10 januari een expertmeeting over de gevaren van kankerverwekkende vliegtuiguitstoot voor de medewerkers op Schiphol. Hoewelal jaren duidelijk is dat de uitstoot van vliegtuigen levensgevaarlijk is, wordt er nog steeds geen onderzoek ingesteld naar de kans op kanker voor werknemers op Schiphol. Werkgevers en de overheid weigeren om dit te onderzoeken.
De FNV maakt zich grote zorgen, en beschouwt het gebrek aan duidelijkheid over de gezondheidsrisico’s als een ernstig onrecht. Deze expertmeeting biedt een unieke gelegenheid voor politici, werknemers, wetenschappers, journalisten en andere betrokkenen om de urgentie van het probleem te bespreken en samen te zoeken naar oplossingen.
Wat kunt u verwachten?
Inzichten van wetenschappers over de gevaren van vliegtuiguitstoot en de noodzaak voor verder onderzoek.
Ervaringen van platformwerkers die dagelijks worden blootgesteld aan schadelijke stoffen.
Discussie met politici en experts over wat er moet gebeuren om de gezondheid van Schipholwerkers te beschermen.
Het doel van de bijeenkomst is om geïnteresseerden te informeren over de laatste stand van zaken en om betrokkenen, wetenschappers, politici en journalisten met elkaar in contact te brengen. Het uiteindelijke doel van de FNV is dat er een officieel onderzoek komt naar de schadelijke uitstoot en dat er iets gedaan wordt om de werknemers en reizigers hier tegen te beschermen. Wij willen met u samen de volgende stap zetten om deze kwestie op de politieke agenda te krijgen.
Kernpunten:
De FNV maakt zich zorgen over de kankerverwekkende uitstoot waaraan platformwerkers worden blootgesteld.
De FNV roept op tot direct onderzoek naar de schadelijkheid van de uitstoot van vliegtuigmotoren. Er wordt gesproken over de maatregelen die Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen zouden moeten nemen om de gezondheid van medewerkers te beschermen.
De FNV wordt door KWF gesteund in dit dossier. Ook KWF wil dat er een onderzoek komt naar hoe kankerverwekkend de uitstoot is. We verwachten tijdens de expertmeeting waardevolle bijdragen van verschillende experts, waaronder hoogleraar toxicologie prof. dr. Martin van den Berg, arbo-experts en betrokken platformwerkers.