Op maandag 23 september begint de eerste staking in de moderne geschiedenis van de Nederlandse baksteenindustrie. Ongeveer 50 medewerkers van baksteenfabrikant Wienerberger uit Pannerden leggen dan het werk neer. Zij eisen een cao waarin goede afspraken staan over structureel meer loon en maatregelen om gezond hun pensioen te halen.
De FNV kondigt aan dat de actie in Pannerden de eerste is in een serie stakingen binnen de baksteenbranche.
Yolanda Reus, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘De werkgevers boden eerst een loonstijging van 7% over 15 maanden, maar die is op het laatste moment verlaagd naar 4,25% in een jaar. Er is de mensen een worst voorgehouden, maar die is net zo snel weer weggehaald. Daar is men heel boos over, en dat begrijp ik goed. Het is voor het eerst dat er in deze branche in Nederland gestaakt wordt. Dat geeft aan dat medewerkers diep teleurgesteld zijn in hun werkgevers.’
Als de werkgevers niet snel alsnog over de brug komen met een beter cao-bod dan zullen volgens Reus acties volgen bij andere baksteenbedrijven. Waar, dat wil ze nog niet zeggen. ‘Daar komen de werkgevers vanzelf wel achter. Maar dat de poorten op andere plekken dicht zullen gaan, daar mogen ze op rekenen.’
De FNV eist een cao voor een jaar (per 1 mei 2024). Daarin moeten de salarissen in 12 maanden met 4,75% omhoog, plus nog eens € 100 bruto per maand. Ook wil de vakbond dat de lonen vanaf 1 mei volgend jaar meestijgen met de inflatie (automatische prijscompensatie).
Een andere belangrijke afspraak die de FNV in de cao wil vastleggen is het recht voor alle werknemers in de baksteenindustrie op een zogeheten 80-90-100-generatieregeling. Oudere werknemers kunnen daarmee minder gaan werken (80%) tegen 90% van hun loon en 100% pensioenopbouw. Veel mensen in de sector doen zwaar werk.
In de Nederlandse baksteenindustrie werken 1.500 mensen